“De Cito is voor ons een onbruikbaar instrument geworden.” Leerlingen in het primair onderwijs maken de centrale eindtoets vanaf 2015 rond 20 april. Voor veel besturen is alleen het advies van de leerkracht niet genoeg. De oplossingen zijn divers.
Een half jaar geleden al dachten sommige besturen aan alternatieven voor de Cito-toets als deze pas in april zou worden afgenomen. De VVD in de Eerste Kamer wilde dat de toets zo vroeg mogelijk tussen 15 april en 15 mei zou worden afgenomen, dat is dus 20 april geworden. Dit jaar maken de leerlingen de toets nog in februari.
Rob Fens, rector van de Rotterdamse Wolfert van Borselen scholengroep voor openbaar onderwijs, is ontevreden over de uitkomst. “Wij moeten vóór 1 mei formatieplannen maken, de uitslagen liggen er nu pas op 10 mei. We hebben besloten om dan maar het leerlingvolgsysteem te gebruiken als toets.”
Stress
Fens erkent dat de Cito-toets veel stress met zich meebrengt en een momentopname is. “Maar voor ons was het altijd een goede indicatie.” Uit onderzoek blijkt dat zo’n 10 procent van de leerlingen een hoger advies van de leerkracht krijgt dan de Cito-score aangeeft. Meestal gaat dat om leerlingen uit gezinnen met hoge inkomens. Zo’n 6 procent krijgt een lager advies van de leerkracht. Zij komen juist uit de lage inkomensgroep.
Voor Fens is de Cito-eindtoets een “onbruikbaar instrument” geworden. Aan het gebruik van het leerlingvolgsysteem zitten wat haken en ogen. Zo zijn er scholen die het vak wereldoriëntatie daarin niet opnemen, terwijl dat voor toelating tot het vwo juist wel van belang is.
Te laat
Peter van Laarhoven, lid van het college van bestuur van de Stichting VO Haaglanden, vindt dat 20 april een goede poging is geweest van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker om tegemoet te komen aan de wens tot vervroeging. “Het is nog steeds te laat, maar we moeten ons nu aanpassen.” Hij vindt het spijtig dat hij mensen met een tijdelijke aanstelling langer in onzekerheid moet houden, maar dat geldt ook voor leerlingen die tot half mei moeten wachten.
Bron: AOB