Ruim 85.000 eindexamenleerlingen havo en vwo moeten door een blunder van het Cito een deel van het landelijke schoolexamen Engels opnieuw afleggen. Het toetsinstituut maakte de pauzes in de kijk- en luistertoetsen per ongeluk te kort, waardoor leerlingen geen tijd kregen om de vragen te lezen en in paniek raakten.
Cito biedt als goedmakertje een herkansingstoets aan, maar de vraag is of alle scholen deze wel gaan afnemen. Omdat de bewuste toets een school- en geen eindexamen betreft, mogen scholen namelijk zelf beslissen welke actie ze ondernemen.
„Dit is verschrikkelijk voor de getroffen scholieren, want het cijfer van deze landelijke toets weegt mee voor het uiteindelijke eindexamencijfer”, zegt Remco Barendregt, voorzitter van scholierenorganisatie LAKS. „Cito heeft leerlingen al gedupeerd door een foute toets te leveren, en nu kunnen scholen de leerlingen dubbel duperen door ze niet te laten herkansen.”
Bovendien heeft Cito de herkansingdatum vastgesteld op 17 maart, en die dag valt midden in een tentamenperiode. „Veel leerlingen moeten nu in dezelfde week wel twee examens Engels maken, dit zorgt voor extra stress”, aldus Barendregt. Cito laat in een reactie weten dat de herkansing niet eerder mogelijk is, omdat „er nu eenmaal geen kant-en-klare reservetoets klaarligt”. „We moeten een nieuwe toets samenstellen en dat kost tijd. Ook moeten wij rekening houden met vakantieperiodes. Dit was de beste optie”, zegt een woordvoerster.
Klachten
De fout kwam aan het licht toen na de afname van de toets in eind januari, tegen de honderd klachten van scholieren binnendruppelden bij het LAKS. Normaal gesproken krijgen scholieren tijdens een dergelijke luistertoets een fragment te horen, en hebben ze 22 seconden de tijd om antwoord te geven en de volgende vraag te lezen. Nu waren dat bij sommige vragen maar tien seconden. Cito heeft geen verklaring voor de technische fout en „onderzoekt momenteel waar het is misgegaan”.
Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) laat via zijn woordvoerder weten dat het aan de scholen zelf is om al dan niet een herkansing aan te bieden. Dat Cito die mogelijkheid biedt na de klachten vindt hij positief. VVD-Kamerlid Straus deelt die mening, maar CDA’er Rog vindt dat scholen de herkansing niet mogen weigeren. „Dit gaat om de toekomst van leerlingen, want het cijfer telt zwaar mee. Dan mag je niet de dupe worden van een blunder van de toetsmakers.”
Bron: Telegraaf