Eigen toelatingstoetsen voortgezet onderwijs verboden

redactie
07 maart 2014
2 min

Het advies van de basisschool wordt als enige bepalend voor de toelating van leerlingen tot een bepaalde vorm van voortgezet onderwijs. Het resultaat van de centrale eindtoets mag slechts worden gebruikt als second opinion en het afnemen van extra toetsen voor toelating wordt verboden. Dat benadrukt staatssecretaris Sander Dekker van OCW in antwoorden op Kamervragen.

PvdA-Tweede Kamerlid Loes Ypma had vragen gesteld naar aanleiding van berichten dat scholen voor voortgezet onderwijs met extra toelatingstoetsen zouden komen nu de uitslag van de centrale eindtoets vanwege het latere afnamemoment vanaf volgend schooljaar pas medio mei beschikbaar komt.

Dekker steekt daar wettelijk een stokje voor. De regelgeving wordt volgens hem zo dat ‘het schooladvies leidend wordt en de uitslag op de eindtoets het enige objectieve tweede gegeven is dat scholen voor voortgezet onderwijs mogen betrekken bij de toelating’. Dit betekent dat scholen voor voortgezet onderwijs de toelating niet afhankelijk mogen stellen van het resultaat op de eindtoets.

Bovendien mogen de vo-scholen geen andere gegevens gebruiken of eisen als tweede gegeven. ‘Dit geldt zowel voor toelatingstoetsen die een school voor voortgezet onderwijs zelf – al dan niet vooruitlopend op het resultaat van de eindtoets – zou overwegen af te nemen, als voor andere toetsen die leerlingen op de basisschool maken.’

Bij dit laatste gaat het bijvoorbeeld om de Entreetoets in groep 7, de resultaten van toetsen uit het leerlingvolgsysteem of een IQ-test. ‘Het is aan de basisschool om deze gegevens te betrekken bij het opstellen van het schooladvies’, aldus Dekker.

Bron: VOSABB

Gerelateerde artikelen