Veel smartphones zijn krom. Wie dat niet is opgevallen, moet zijn telefoon maar eens op zijn handpalm leggen en een kritische blik op de zijkant werpen. Niet alle telefoons hebben een lichte buiging in het model, maar er bestaan tegenwoordig tal van toestellen die een heel lichte curve vertonen. Met de LG Flex wordt die trend doorgezet en doorontwikkeld: deze telefoon vertoont een kromming die zo rigoureus is uitgevoerd dat de telefoniewereld van een 'curved smartphone' spreekt. Maar heeft dat eigenlijk wel zin?
De spelers op de markt die als eerste kromme telefoons verkochten, zijn LG en Samsung. Het model van Samsung, de Galaxy Round, is enkel in Zuid-Korea te koop, waardoor wij Europeanen ons enkel kunnen vermaken met de G Flex van LG. Mocht de kromme telefoon aanslaan, dan zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer modellen met een kromming op de markt worden gebracht. Verwacht wordt dat er ook nog een curved variant van de Samsung Galaxy S5 zal komen.
Hoewel beide telefoons krom zijn, bestaat er een groot verschil tussen beide. De LG G Flex is verticaal gebogen, de Galaxy Round horizontaal. Het scherm van de G Flex is bovendien 0,3 inch langer. Voor de rest beschikken beide telefoons over vergelijkbare hardware en software.
Heeft een telefoon met een lichte buiging daadwerkelijk zin? Wie nog wel eens met een vast toestel belt, weet dat de hoorn gebogen is, waardoor hij beter om je gezicht past. Een rechte hoorn zou bij je mond flink uitsteken en dat belt niet lekker. Met die visie ging LG aan de haal. Kwan-woo Park, teamleider voor het ontwerpteam achter de kromme telefoon: "De lengte van de gemiddelde wang is 107,97 mm. We hebben de telefoon zodanig gekromd dat de afstand tussen de mond en de microfoon kleiner is." Het idee is dat die verminderde afstand de belkwaliteit ten goede komt.
Een ander voordeel is enigszins subjectief. Een telefoon met ronde vormen ziet er nu eenmaal beter uit dan zo'n hoekig koelkastmodel, aldus de telefoongiganten. De kromme telefoons zouden een gestroomlijnder uiterlijk hebben dat beter bij onze moderne tijd past dan een telefoon die plat is. Of dat daadwerkelijk zo is, verschilt vanzelfsprekend per persoon.
De schermkwaliteit van een curved smartphone is beter doordat er minder licht op de telefoon valt. Dat komt de batterijduur ten goede, aangezien een scherm waar minder licht op valt lang niet zo helder hoeft te zijn als een scherm waar de volle zon op schijnt. De gekromde hoekjes houden onwenselijk licht deels buiten de deur en werken vervelende reflecties tegen. Een bijkomend voordeel is dat nieuwsgierige aagjes minder makkelijk op je scherm kunnen meekijken; handig voor wie zijn privacy hoog in het vaandel heeft.
Een laatste voordeel, aldus de producenten, is gebruiksgemak en ergonomie. Het menselijk lichaam is zelden zo recht en hoekig als een normale smartphone. Je handpalm is gekromd en het deel van je been waar je telefoon in je broekzak tegen aan rust is dat ook. Een kromme telefoon sluit dus beter aan op de vormen van je lichaam. Zo knelt hij minder in je broekzak en laat je hem minder snel uit je handen glippen.
Of al die voordelen gebakken lucht of bewezen feiten zijn, is moeilijk te zeggen. Sommige mensen vinden kromme telefoons helemaal niets. Bovendien zijn de specificaties van met name de G Flex nogal matig. Zo is de resolutie van het scherm, 1280 x 720, ronduit laag. Of de kromme telefoons een roemrijke toekomst is beschoren, is grotendeels afhankelijk van de producenten. De consumenten zitten vanzelfsprekend niet te wachten op marketingtrucjes om matige telefoons aan de man te brengen. De G Flex is ten slotte erg aan de prijzige kant. Voor een nieuwe LG G Flex bij bijvoorbeeld Typhone betaal je €700,-. Maar dan heb je wel een krom scherm.