De Belgische hogeschool PXL is zaterdag begonnen met het aanbieden van een korte opleiding 'dronetechnologie'. Hierbij leren studenten onder andere hoe ze de drones autonoom kunnen laten vliegen en zelfstandig obstakels kunnen laten ontwijken.
De opleiding bestaat voorlopig uit drie dagen waarop cursisten les krijgen over drones. Ze leren de helikopters programmeren, zodat ze autonoom kunnen zijn. Daarnaast leren ze hoe de drones zelfstandig kunnen laten filmen en fotograferen vanuit de lucht. Ook krijgen ze les in de juridische en ethische kant van het gebruik van de apparaatjes.
Hogeschool PXL werkt voor de opleiding samen met het kennis- en expertisecentrum EUKA in Genk en met Drone Valley in Brustem. Afgelopen jaar ontwikkelde de school een curriculum waaraan eigen deskundigen en externe experts meewerken, zo laat de directeur weten aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Centraal staan verschillende toepassingen, zoals het het laten bewaken van gebouwen door de drones.
Met de opleiding wil PXL inspringen op de wereldwijde ontwikkeling van drones, die de afgelopen tijd in een stroomversnelling raakt. Zo maakten Belgische studenten van de KU Leuven een drone voor de automatische bezorging van pakketjes. Die kan een pakket van een kilo op maximaal dertig kilometer afstand bezorgen. Daarnaast pogen giganten als Google en Facebook met autonome drones de wereld van internet te voorzien.
Ook de overheid is volop bezig met drones. De Tweede Kamer nam in april nog een wet aan waarmee gemeenten burgers mogen gaan volgen met mobiele camera's, zoals drones. De wet is bedoeld om burgemeesters de mogelijkheid te geven om cameratoezicht toe te passen op zich verplaatsende overlast, bij bijvoorbeeld hangjongeren of een demonstratie. De burgervaders mogen de apparaatjes alleen inzetten als de openbare orde in gevaar is.