Gisteren is in het Nationaal Instituut voor Beeld en Geluid de Reisgids Digitaal Leermateriaal gelanceerd. Dit is een laagdrempelige wegwijzer in de wereld van digitaal leermateriaal, naar bronnen, werkvormen en tools. Oud staatssecretaris van onderwijs Tineke Netelenbos nam het eerste exemplaar van deze hybride publicatie (boek en webapp) in ontvangst. Het boek wordt tevens gratis verspreid wordt naar alle 10,000 scholen in Nederland.
Tineke Netelenbos: "Het is ontzettend belangrijk dat dit initiatief er is, om het onderwijs mee te nemen in de digitale ontwikkeling. Dit is daar een perfecte tool voor."
Twee jaar geleden is door de Stichting Reisgids Digitaal Leermateriaal begonnen met de ontwikkeling van een achttal handvatten en een uitgebreide collectie van bronnen (verzamelplaatsen van digitaal leermateriaal), werkvormen, tools en rolmodellen. Deze beschrijven het gebruik van digitaal leermateriaal in de dagelijkse lespraktijk en helpen de docent op een praktische wijze op weg. Alle inhoud is vanaf nu vrij beschikbaar in de speciaal ontwikkelde webapp (www.ReisgidsDL.org) en wordt verspreid naar alle scholen.
De Reisgids zal naast Nederland verspreid worden in het gehele Nederlands taalgebied: Vlaanderen, Curaçao, Aruba, St. Maarten, Caribisch Nederland (Bonaire, Eustatius, Saba) en Suriname. De inhoud is mede tot stand gekomen met de hulp van docenten die in deze gebieden werkzaam zijn.
De lancering is niet enkel de start voor de verspreiding van de inhoud, maar tevens de start van een nieuwe fase waarin opnieuw inhoud aangedragen kan worden door docenten. Ook is inmiddels een internationaal (Europees) traject ingezet.
Het ideële initiatief wordt maatschappelijk ondersteund vanuit vele geledingen, zowel door het bedrijfsleven als ook door onderwijsverantwoordelijke organisaties; tezamen de 'reisgenoten'.