IEP Advieswijzer ondersteunt expertise leerkracht in opstellen schooladvies

redactie
18 december 2014
2 min

Vanaf dit schooljaar is voor het eerst het advies van de leerkracht op de basisschool leidend bij de doorstroming naar het voortgezet onderwijs. Dat betekent dat de meester of juf meer verantwoordelijkheid heeft en er meer afhangt van het schooladvies. Om leerkrachten te ondersteunen bij een objectief en compleet advies heeft Bureau ICE de IEP Advieswijzer ontwikkeld. Vanaf 12 januari kunnen scholen aan de slag met een eerste versie van deze advieswijzer.

Leerkrachten zien vaak meer potentie in een leerling dan de leerresultaten mogelijk weergeven. Facetten als creatief denken, doorzettingsvermogen en intelligentie zijn naast taal en rekenen ook heel belangrijk voor succes in het voortgezet onderwijs. De leerkracht van de basisschool weet wat een kind in zich heeft en kan daardoor een compleet beeld schetsen. Karen Heij, directeur Bureau ICE: “Nu gaat dit vaak via verschillende testen en ervaringen die in groep 8 verzameld moeten worden. De IEP Advieswijzer brengt de kwaliteiten van hoofd, hart en handen systematisch in kaart. De expertise van de leerkracht blijft de leidraad, en de advieswijzer helpt om het schooladvies nauwkeurig en duidelijk onderbouwd vast te stellen.”

Bescherming scholen
Middelbare scholen mogen toelating niet meer baseren op het resultaat van een eindtoets. Dat betekent ook dat er meer afhangt van het advies van de leerkrachten. Uit recent onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat leerkrachten meer druk van ouders ervaren om hoger te adviseren. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat in het derde jaar van het voortgezet onderwijs een kwart van de leerlingen niet op een plek zit dat het schooladvies aangaf. Heij: “Dit kun je voorkomen door een zorgvuldige adviesprocedure in te richten op school. Een dergelijke procedure beschermt de school ook tegen de druk van ouders en middelbare scholen om een hoger of juist een lager onderwijsniveau te adviseren.”

IEP Advieswijzer
Vanaf 12 januari 2015 is de eerste versie van de IEP Advieswijzer beschikbaar. Deze versie bevat taal- en rekentoetsen met een uitslag op referentieniveau[1]. Ook is een instrument opgenomen om de prestatiemotivatie en het doorzettings- en organisatievermogen van een leerling in kaart te brengen. Via een dashboard kunnen leerkrachten de resultaten op elk moment bekijken en is het mogelijk om het schooladvies in een rapportage vorm te geven.

De volledige versie van de IEP Advieswijzer is vanaf schooljaar 2015-2016 beschikbaar. Voor meer informatie kijk op: http://www.toets.nl/iepadvieswijzer

Gerelateerde artikelen