De Raspberry Pi Foundation heeft een nieuwe versie van de mini-computer uitgebracht. De Raspberry Pi 2 heeft hetzelfde uiterlijk als de Model B, de modernste variant van het mini-pc'tje, maar onder de motorkap zijn een aantal hoognodige veranderingen toegevoegd. Zo heeft het apparaat een stuk meer rekenkracht, waardoor hij veel geschikter wordt als mediaspeler.
De nieuwe Raspberry Pi 2 heeft net als de Model B+ 4 usb-poorten en een micro-sd-aansluiting. Die zitten bovendien op dezelfde plek op het printplaatje, zodat je eventueel oude behuizingen ook gewoon nog kunt gebruiken. Dat zullen groot veel hobbyknutselaars als groot voordeel zien. Mooi bijkomend voordeel van de mini-pc is dat hij voor dezelfde prijs wordt verkocht als zijn voorganger. Je krijgt dus meer rekenkracht voor hetzelfde geld.
Quadcore-processor
Het grote verschil zit bij de Pi 2 onder de motorkap – voor zover het pc'tje een motorkap heeft… Met name de chipset is krachtiger geworden. Die gaat namelijk van 700Mhz naar 900Mhz, waarbij de Pi gebruikt maakt van een quadcore Broadcom-chip, de BCM 2936.
Verdubbeld geheugen
Misschien wel belangrijker is dat het werkgeheugen is verdubbeld ten opzichte van de Model B. De Pi 2 heeft nu maar liefst 1 gigabyte aan RAM, waardoor hij makkelijk meerdere processen tegelijk kan draaien.
Concurrentiestrijd
De verbetering van de Pi is een aangename, maar ook broodnodige aanpassing voor de mini-computer. Die begon het afgelopen jaar achter te lopen in specificaties, terwijl concurrerende apparaten als de Arduino op de markt kwamen die veel meer rekenkracht hadden en daarmee een stuk geschikter waren voor bijvoorbeeld het maken van een mediacenter.
Model B+
Een aantal maanden geleden kwam al de Model B+ uit, een verbeterde versie van het origineel. De B+ had dubbel zo veel usb-poorten als de eerste Pi, en meer connectoren om domotica op aan te sluiten. Hobby'isten waren daar blij mee omdat het meer mogelijkheden voor complexere taken bood voor het computertje, maar er kwam ook kritiek op de Model B+. Die had namelijk nog steeds dezelfde matige rekenkracht als het eerste model, dat inmiddels alweer een paar jaar oud was.