Leraren zijn veel vaker het doelwit van pesterijen op sociale media dan een jaar geleden, zo blijkt uit Brits onderzoek. Ze hebben daar niet alleen te maken met beledigende berichtjes van leerlingen, maar ook steeds meer van ouders.
De grootste lerarenbond van het Verenigd Koninkrijk deed daarvoor onderzoek onder 1500 Britse leraren. Daarvan gaf 60 procent aan wel eens te maken te hebben met online pesterijen. Vorig jaar betrof het nog 21 procent.
Leraren krijgen op internet te maken met seksistische, racistische en homofobe opmerkingen, als ook beledigingen met het nodige gevloek en gescheld er in. Er worden grappen gemaakt over het uiterlijk, de kleding en de vermeende onbekwaamheid van de onderwijzers.
Daarbij zijn de opmerkingen niet altijd direct gericht aan de leraar in kwestie. Zo worden er bijvoorbeeld ook video's en foto's online gezet, zonder dat de leraar daarvoor toestemming heeft gegeven. Die zijn dan gemaakt tijdens de les. Meer dan een derde van de ondervraagden geeft aan daar last van te ondervinden.
Facebook, Snapchat en Instagram
Volgens de onderzoekers vinden pesterijen vooral plaats op Facebook, maar komt het ook telkens vaker voor op Snapchat en Instagram. Leraren maken er wel melding van bij hun leidinggevenden, autoriteiten of de organisatie achter de social media-kanalen, maar in minder dan de helft van de gevallen wordt er ook daadwerkelijk opgetreden.
Leraren zouden hier lichamelijke klachten aan overhouden en minder zelfverzekerd voor de klas staan. Zo zeggen sommige onderwijzers ook wel vermoedens te hebben dat ze online worden gepest, maar ze durven niet te kijken. Ze zouden hun werk niet meer kunnen doen als ze daarna dezelfde pestkoppen gewoon les moeten geven.