Vanaf 7 september 2015 gaat het poëzieproject raadgedicht van start. Het project richt zich op de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klassen van het middelbaar onderwijs. Daarnaast zullen via social media mensen worden opgeroepen mee te spelen. Doel is het bevorderen van het lezen van kinderpoëzie. Dit gebeurt op een nieuwe en verfrissende manier.
Wat is een raadgedicht?
Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Kinderen worden uitgedaagd dit woord te raden. Elke maandag verschijnt er een nieuw gedicht. Elke vrijdag verschijnt de oplossing en een woordwolk, waarin te zien is welke woorden veel genoemd zijn.
Doel
Raadgedicht is op verschillende scholen getest. Door het spelelement gaan de kinderen beter lezen en nadenken over de tekst en ze hebben plezier in het lezen van de gedichten. Welk woord kan er op de afgedekte plek staan? Ze worden zelf creativiteit met taal. Foute antwoorden zijn niet per se fout. Misschien is een ander woord wel mooier dan dat van de dichter? Voor de schrijvers is het spannend om te ervaren welke oplossingen de kinderen aandragen. Ze kunnen hierop reageren en via website uitleggen waarom zij voor een bepaald woord kozen.
Via het project komen kinderen in contact met verschillende jeugddichters. De deelnemende dichters zijn: Iris Boter, Annie van Gansewinkel, Diet Groothuis, Hans Hagen, Marco Kunst, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Corien Oranje, Jaap Robben, Edward van de Vendel en Rian Visser.
Praktisch
website: www.raadgedicht.nl
start 7 september 2015, wanneer alle scholen weer begonnen zijn.
einde 16 november 2015