Directeur Rob van der Vegt van SKOE en ict-specialist Bert Jeuring: ‘iPad is middel, geen doel’

redactie
13 oktober 2015
3 min

Zeventien basisscholen, 4300 leerlingen, 350 leerkrachten en 1000 iPads. Dat zijn de ingrediënten voor het onderwijsmodel van de Stichting Katholiek Onderwijs Enschede (SKOE).

De veelbejubelde iPads zijn een waardevolle aanvulling op het onderwijs, maar niet zaligmakend. Dat vinden directeur Rob van der Vegt en zijn ict-specialist Bert Jeuring. „Je moet de iPad alleen inzetten in het onderwijs als ze op dat moment, onder die omstandigheden, een toegevoegde waarde hebben. En die vraag moet je als docent steeds weer opnieuw stellen. Gebruik ze waar het kan, maar blijf vooral kritisch. Als je kinderen wilt leren schrijven, dan moet je ze gewoon een pen en papier geven.”

Tablets
Een ding wil Jeuring gelijk kwijt. „We maken inderdaad gebruik van iPads, maar we spreken liever van tablets. Bij de start van dit project twee jaar terug hebben we om een aantal redenen voor iPad mini’s gekozen. Een reden daarvan was dat er voor Apple veel meer onderwijs-apps beschikbaar waren. Inmiddels hebben anderen die ook. We zijn dus geen Apple-adepten. Volgend jaar zou het zomaar iets anders kunnen zijn.”

Middel
Van der Vegt: „De iPad is voor ons een middel, geen doel. Je moet uitgaan van wat kinderen nodig hebben, niet van wat de techniek allemaal kan. We hebben daarom bewust niet gekozen voor onderwijs met alleen maar iPads, zoals sommige andere scholen. Als je dat doet, dan verandert je hele onderwijs. Als je het geleidelijk doet, verandert het onderwijs vanzelf. Met een rustige aanpak voorkom je de paniek bij leerkrachten van ‘oh, ik moet het morgen al kunnen’. Door het in stapjes te doen, is het goed voor de leerlingen zonder dat je de leerkracht over de kling jaagt.’

Techniek
De beide heren leggen uitgebreid uit – aan de hand van een presentatie op een iPad – hoe het op hun scholen werkt. Belangrijk voor SKOE was dat de technische voorwaarden vooraf goed waren geregeld. Een nieuw systeem invoeren dat nog aan alle kanten hapert en vastloopt, doet de lust en motivatie bij het personeel snel vergaan. „Dat wilden we per se niet. We zitten hier op een supersnel glasvezelnetwerk, iedereen kan tegelijk en zonder haperen werken.”

Er zijn draadloze verbindingen met digiboards en met allerlei software kan de docent op elk moment de prestatie van leerlingen in de gaten houden. „Dat is echt een toegevoegde waarde”, zegt Jeuring. „Handig is ook dat we kunnen vergaderen zonder papier, dat scheelt ook enorm.”

Toevoeging
Rob van de Vegt: „De tablets gebruiken we op het moment dat we ze iets extra’s bieden. Bij het leren van vreemde talen kun je leerlingen een dialoog laten oefenen met de tablet. Dat vinden ze veel leuker dan wanneer ze voor de klas worden gehaald en tegen een medeleerling moeten praten. Je kunt er ook een spelelement aan toevoegen, dat maakt het aantrekkelijker en stimuleert het enthousiasme.” Om de zoektocht naar de meerwaarde en de didactische inzet meer inhoud te geven, is er samen met hogeschool Saxion een hbo-plus opleiding tot tablet-specialist ontwikkeld. Docenten krijgen les in de gerichte inzet voor het gebruik van deze moderne leermiddelen in het onderwijs.

Van der Vegt en Jeuring wijzen op iets wat onlangs in de media opdook. „Uit Amerikaans onderzoek bleek dat scholen die helemaal voor de ict gaan, in hun onderwijsprestatie achterblijven. Net als de scholen die er helemaal niets mee doen. Juist de scholen die de tablets gericht inzetten, boeken extra onderwijswinst. Dat is toch mooi om te lezen. We zijn er best wel een beetje trots op.”

 

Bron: Tubantia

Gerelateerde artikelen