Maan, Kenny B., Giovanca, Benjamin Herman, Krystl en Gers Pardoel willen M

redactie
31 maart 2016
3 min

Vandaag maken  Méér Muziek in de Klas en de BZTshow bekend dat Maan, Giovanca, Gers Pardoel, Benjamin Herman, Krystl en Kenny B. de eerste zes muzikale helden zijn die de schoolklassen in de muziekwedstrijd BZTband XXL gaan begeleiden. Méér Muziek in de Klas en de BZTshow (KRO-NCRV) kondigden vorige maand aan deze grote scholenwedstrijd te organiseren. Koningin Máxima riep als voorzitter van het Platform Ambassadeurs van Méér Muziek in de Klas in een speciale videoboodschap de basisscholen op om mee te doen. Al bijna 200 scholen hebben zich opgegeven. Inschrijven kan nog tot en met 22 april.

Gers Pardoel: “Op jonge leeftijd op allerlei manieren muziek leren maken daar ben ik een groot voorstander van. Ik maak geen muziek volgens de regels. Dat vind ik ook zo leuk aan de BZTband XXL; alles kan!”

BZTband XXL Muziekwedstrijd
Méér Muziek in de Klas en de BZTshow dagen de groepen 5, 6 en 7 van alle basisscholen uit een met elkaar gemaakt muziekstuk in te zenden via de site meermuziekindeklas.nl. Inzenden kan in één van de voorgestelde categorieën: van huis-tuin-en-keuken-percussie, pop, orkest, rap tot bodypercussie. Tien klassen per categorie worden op basis van hun inzending uitgenodigd  voor de audities in juni. Per categorie  mogen vervolgens drie klassen door naar de volgende ronde: een optreden in het populaire programma de BZTshow op NPO Zapp, gepresenteerd door Pepijn Gunneweg en Jetske van den Elsen. In de voorbereiding hierop worden de klassen gekoppeld aan een eigen bekende muzikale superheld, bijvoorbeeld Maan of Gers Pardoel. Deze helden zijn aanwezig bij de optredens en komen langs op school om de klassen extra aan te moedigen en tips te geven. Kijkers en de helden selecteren welke tien klassen deel uit gaan maken van de BZTband XXL. Deze band treedt op tijdens een kerstgala in theater Carré met een speciaal voor deze wedstrijd gemaakte compositie. Koningin Máxima is daarbij eregast en de KRO-NCRV zendt het op 25 december uit op NPO 1.

Méér Muziek In De Klas
Muziek maken is leuk, maar ook heel belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de schoolprestaties van de kinderen verbeteren. Het draagt bij aan de ontwikkeling van het brein, de motorische ontwikkeling en het bevordert discipline en doorzettingsvermogen. Méér Muziek in de Klas is een initiatief van het Platform Ambassadeurs Méér Muziek in de Klas dat hiervoor nauw samenwerkt met de verschillende partners: het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W), Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP), de PO-Raad, de NPO, het Landelijk Kennisinstituut voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en de VandenEnde Foundation. Minister Bussemaker stelt 25 miljoen beschikbaar om de komende jaren structureel muziekonderwijs te realiseren, waarvan 20 miljoen via de subsidieregeling Impuls Muziekonderwijs beschikbaar is voor scholen. De VandenEnde Foundation zorgt onder andere voor het werven van andere private financiers en fondsen.

 

Fotocredit: Patrick van Emst.

Gerelateerde artikelen