Hoger onderwijs en techniek
Er is lang geprobeerd technische opleidingen in het hoger onderwijs te promoten. Met succes, want de opleidingen in het hbo en wo zitten de laatste jaren overvol. Anders is het bij technische opleidingen in het mbo, waar de instroom van nieuwe studenten achter blijft. Sommige beroepen staan te springen om nieuwe werknemers. Dat meldt NOS.
In de techniek, bouw en industrie zijn er genoeg banen te vinden. Toch lijken beroepen als stukadoor of metselaar de jongeren niet te trekken. Chris van Bokkum, directeur van Techniektalent.nu, noemt het achterblijven van de instroom voor bepaalde opleidingen een probleem.
Arbeids- en opleidingsperspectief
Het tekort aan mbo-studenten is er in verschillende sectoren, zegt het UVW. arbeidsmarktadviseur Mechelien van der Aalst zegt dat het de laatste jaren erg lastig is om bijvoorbeeld verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs, hoveniers en koks te vinden. Bij deze zogenoemde krapteberoepen hebben afgestudeerden over het algemeen heel snel een baan. Van der Aalst stelt verder dat jongeren bij de keuze van een opleiding niet altijd op de hoogte zijn van de arbeidsperspectieven. Niet geheel vreemd, want op jonge leeftijd speelt onwetendheid nog mee.
Het voeren van campagnes om meer mbo-studenten in de technieksector te trekken is volgens Van Bokkum echter lastig, omdat werken in een fabriek bij jongeren een minder positief imago heeft ten opzichte van andere banen. Daarbij speelt ook mee dat een wiskundige of ruimtelijk inzichtelijke opleiding vaak als moeilijk wordt ingeschat, terwijl iemand vaak best in staat is om zo'n opleiding af te ronden.
Van der Aalst zegt dat het UVW studenten aanraadt om een studie te kiezen die ze vooral leuk vinden, maar dat ze niet moeten vergeten ook naar de baanperspectieven te kijken. Ze noemt het zonde om een studie te kiezen waarmee je uiteindelijk niet of heel moeilijk werk vindt. De NOS maakt de komende tijd portretten van beroepen waar in Nederland veel vraag naar is.