Wat zou het mooi zijn als je vanaf je pc, laptop of tablet – waar je ook bent – een eigen online omgeving kunt aanmaken voor vakgroepen of klassen. Waar je heel makkelijk documenten en opdrachten kunt delen met studenten en collega’s. Niet oeverloos heen en weer mailen, maar communiceren op z’n Instagrams en opdrachten voor de studenten klaarzetten waarbij je direct kunt zien wie die al heeft ingeleverd en wie nog niet. En dan liefst ook nog automatisch een plagiaatcontrole voor die enkele student die denkt zich er wat al te makkelijk van af te kunnen maken.
Het goede nieuws is: dat is op verreweg de meeste scholen gewoon al mogelijk. Het onderwijs is koploper in het gebruik van Office 365 en daarin zijn die functionaliteiten en nog veel meer al inbegrepen. Onderwijsinstellingen die Office 365 gebruiken hebben de beschikking over functionaliteiten en add-ons speciaal voor educatie. De praktijk is echter dat lang niet alle docenten zich daarvan bewust zijn en dat zelfs informatiemanagers en IT-teams niet alle mogelijkheden kennen. Misschien misleid door de naam, wordt Office 365 in veel gevallen nog vaak gebruikt als cloud-variant van het Office-pakket – Word, Outlook, PowerPoint, Excel. Aan de manier van werken verandert na de overstap op Office 365 verder weinig. Office 365 wordt veelal gebruikt voor de kantoorautomatisering, zoals mail en opslag van bestanden. Maar niet om in te zetten in het onderwijsproces.
Slim en efficiënt met je tijd omgaan
Werkdruk is een belangrijk thema in het onderwijs, zeker in het mbo. Alle reden om ervoor te zorgen dat docenten slim en efficiënt met de beperkte tijd omgaan. Minder tijd met administratieve handelingen, meer tijd voor de studenten. De digitale werkplek van de docent kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Office 365 is zo’n pakket dat alle handvatten biedt om overbodige handelingen te schrappen en direct en effectief te communiceren met studenten en collega’s. Het pakket heeft enorm veel tools in zich die perfect zijn toegesneden op het onderwijs. Kennis en documenten delen, diverse teams aanmaken, opdrachten uitzetten, beoordelen en voortgang monitoren, direct chatten, bellen, video conference en vergaderen. Grootste voordeel is dat al die instrumenten op één plek, in één logische en gebruiksvriendelijke omgeving samenkomen, waar je vanuit huis, onderweg of op school altijd toegang toe hebt.
Mooie taak voor de onderwijsorganisatie
De instrumenten zijn beschikbaar, maar dat betekent nog niet automatisch dat die ook in de dagelijkse praktijk gebruikt worden. Voor onderwijsorganisaties en hun ICT-partners ligt daar dan ook een belangrijke taak. Nieuwe technologie binnenbrengen is één ding, maar ervoor zorgen dat medewerkers ook echt de voordelen daarvan benutten is twee. Laat zien wat er mogelijk is en hoe dat de werkdruk kan verlichten en het werkplezier kan vergroten. Haal alles uit de middelen die je al tot je beschikking hebt en laat je informeren over de specifieke mogelijkheden die Office 365 biedt voor het onderwijs. Dat is een kleine investering die zichzelf dubbel en dwars uitbetaalt – voor docent, student en school.