“Met programmeren kun je niet vroeg genoeg beginnen.” Dat zegt Felienne Hermans, ambassadeur van programmeeronderwijs in Nederland. Waarom dat al zo belangrijk is op de basisschool vertelt ze in een podcast van Kennisnet.
Door Remco Pijpers van Kennisnet.
Hermans staat bekend als de maker van MOOCS over Scratch voor leerlingen en leraren. MOOC staat voor Massive Open Online Course, een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Die MOOCs maakte ze, toen ze nog les gaf aan de Universiteit Leiden. Sinds kort doceert ze aan de Universiteit van Leiden, als leider van een researchgroep die zich bezighoudt met programmeeronderwijs.
Programmeren in een notendop
“Programmeren is een computer iets laten doen wat jij wil. Als je op je telefoon een opdracht aan Siri geeft, dan programmeer je met mensentaal. Maar maak je een spelletje, dan heb je daar een programmeertaal voor nodig. Bij programmeren denk je vaak aan ingewikkelde codes, maar er komt meer bij kijken”, zegt Hermans.
Programmeren vergelijkt ze dan ook met schrijven van een boek: “Schrijf je een boek, dan is dat een heel proces. Het is meer dan alleen het tikken van een tekst op een toetsenbord. Je maakt een plan, denkt na, probeert het uit en begint opnieuw. Dit geldt ook voor programmeren. Dit hele proces, maar dan rondom programmeren, noem je computational thinking.”
Wil je het hele artikel lezen of de podcast terugluisteren?