Digitaal erfgoed in het onderwijs

redactie
17 september 2019
1 min

Erfgoed omvat een hoop. Taal, kunst, tradities en monumenten bijvoorbeeld. Het is de verzamelterm voor sporen uit het verleden waarvan we vinden dat deze bewaart moeten blijven. En die we willen bewaren voor de toekomstige generatie. Veel erfgoed is gedigitaliseerd en dus bruikbaar voor iedereen, ook het onderwijs.

Verschillende instanties zoals musea, archieven en andere instellingen bieden digitaal erfgoed aan en ontwikkelen lesmateriaal voor het onderwijs. Echter is dit niet altijd goed vindbaar en het sluit niet altijd even goed aan bij het onderwijsprogramma.

Om dit in kaart te brengen en hoe het betekenisvol kan worden ingezet in het onderwijs, is het programma “Ontsluiting digitaal erfgoed voor het onderwijs” in leven geroepen.

Kennisnet en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben de handen ineengeslagen om erfgoed, met behulp van ICT, een structurele plek in het onderwijs te geven bij scholen in het primair en voortgezet onderwijs.

Het doel hiervan is om enerzijds lessen over erfgoed beter vindbaar te maken voor leraren die zo hun lessen kunnen verrijken. Anderzijds zullen erfgoedinstellingen beter in staat zijn om lesmateriaal aan te laten sluiten op het onderwijs en dit beter vindbaar te maken.

Het programma zelf zal geen lesmateriaal ontwikkelen, maar zal slechts fungeren als een inventarisatieplek en verbinding tussen onderwijs en erfgoedinstellingen.

Voor het volledige artikel en meer informatie, kijk op www.kennisnet.nl of de website van Netwerk Digitaal Erfgoed.

Gerelateerde artikelen