Aanbesteding van digitale leermiddelen. Hoe ga je te werk?

redactie
03 oktober 2019
2 min

Er wordt hedendaags veel geïnvesteerd in leermiddelen. En dit gaat vaak om grote bedragen. Daardoor wordt er meestal gekozen voor een aanbesteding van (digitale) leermiddelen. En de wijze waarop dit plaatsvindt, heeft een grote invloed op het eindresultaat en de effectiviteit en efficiëntie van de digitale leermiddelen.

Scholen vallen als onderdeel van de overheid onder de aanbestedingsplicht. Dit omvat ook de aankoop van leermiddelen.

En aanbesteden van deze leermiddelen is vaak een complexe klus waarbij veel komt kijken. Het is lastig voor een schoolbestuur om expertise op te bouwen, omdat aanbestedingen periodiek worden gaan. Vaak worden deze om de 4 à 5 jaar gedaan. Geleerde lessen zakken daarom snel weg.

Kennisnet en SIVON hebben een lijst opgesteld met een verduidelijking van de verschillende fases van het aanbestedingsproces. Zo kunnen fouten worden voorkomen en verloopt het proces soepeler en prettiger.

De meeste informatie die SIVON heeft verzameld gaan over het aanbesteden zelf. In de praktijk is gebleken dat de onderwijskundige voorbereiding het belangrijkste is om een goede aanbesteding te garanderen. Alleen dan kan het bijdragen aan een onderwijskundige visie en de doelen van scholen.

De periode na de aanbesteding vraagt ook de nodige aandacht, zoals contractmanagement en het beheren van een leermiddelen-portfolio.

Hoewel sommige punten triviaal lijken kunnen aanbestedingen juist op deze punten misgaan. Daarom is het van belang om elke fase zo zorgvuldig mogelijk door te lopen, om zo de aanbesteding van (digitale) leermiddelen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Lees het volledige artikel op Kennisnet.nl.

Gerelateerde artikelen