Hoe zorg je dat je netwerk veilig is voor digitale dreigingen?

redactie
26 november 2019
2 min

Naarmate de wereld verder digitaliseert, hebben we steeds meer last van digitale aanvallen. Zo ook het onderwijs. In februari dit jaar werden tienduizenden leerlingen nog gedupeerd door een cyberaanval op Magister.

Het verzamelen van data is belangrijk voor scholen om zo passend onderwijs te bieden, maar dit is tegelijkertijd erg persoonlijke data die beschermt dient te worden.

Omdat cyberaanvallen lastig te weren zijn is het handig om als school netwerken te segmenteren. Mocht er een gedeelte van het netwerk worden aangevallen, kan dit worden ingedamd om zo de rest van het netwerk te beschermen.

Ook ransomware is een dreiging. Deze malafide software versleuteld computers, waardoor een school niet meer bij de bestanden zou kunnen, tenzij er losgeld wordt betaald. Het lijkt misschien aanlokkelijk om toch het losgeld te betalen, echter wordt dit afgeraden. Wanneer de mensen achter deze aanval doorhebben dat een instelling ervoor kiest om te betalen om bij hun data te komen, is de kans op herhaling groter.

Mocht er onverhoopt toch een ransomware aanval worden ontdekt is het zaak deze computer of dit systeem zo snel mogelijk los te koppelen van het netwerk. Specialisten kunnen eventueel worden ingehuurd om de geïnfecteerde systemen te isoleren en te prioriteren welke data hersteld moet worden. Ook is het zaak altijd aangifte te doen van dit soort zaken.

Er zijn stappen die je kan zetten om de impact van cyberaanvallen en ransomware te voorkomen. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat software altijd up-to-date is, zodat eventuele lekken zo snel mogelijk gedicht worden. Ook is het van belang dat er een backup wordt gemaakt van alle belangrijke bestanden en data en deze veilig (en beveiligd) op te slaan.

Naast deze basisstappen zijn er meer geavanceerde mogelijkheden om digitale veiligheid te verbeteren en aanvallen mogelijk af te weren.

  • Beperk de mogelijkheden van gebruikers om software applicaties te installeren. Zo worden malafide programma”s op de achtergrond eveneens beperkt om zich in het systeem te nestelen.
  • Door applicaties te whitelisten kunnen alleen vooraf goedgekeurde programma”s worden uitgevoerd op een netwerk.
  • Met het gebruik van spamfilters kan worden voorkomen dat phishing e-mails worden gebruikt om wachtwoorden te achterhalen door kwaadwillenden.
  • Wanneer al het inkomende en uitgaande e-mail wordt gescand op virussen en andere dreigingen wordt het een stuk veiliger voor de eindgebruiker.
  • En tot slot, zorg voor een goede en goed geconfigureerde firewall die verdacht verkeer tegenhoudt.

Gerelateerde artikelen