“Welke app is er voor gesproken schoolboeken? Wat kan een leraar op mijn school inzetten als hulpmiddel voor de slechtziende leerling in zijn klas?” Vier tot zeven procent van alle leerlingen in Nederland heeft dyslexie of een visuele beperking, dat betekent gemiddeld 1 à 2 leerlingen in iedere klas. Het nieuwe kennisplatform Goedekennis.nl biedt de ICT”er in het onderwijs antwoord op veel gestelde vragen.
Alle kennis over leesbeperkingen op één website
Met Goedekennis.nl lanceert Dedicon een gratis online platform waar alles staat over leren en studeren met een leesbeperking. De kennisbank bevat artikelen, blogs, polls, video´s en achtergrondinformatie. Er kan gezocht worden op onderwerpen als dyslexie, toetsen en examens, muziek en visuele beperkingen, maar ook op leesvorm. Denk hierbij aan dyslexiebestanden, braille, gesproken boeken en vergrotingen. ICT´ers kunnen daarnaast ook direct contact leggen met een expert van Dedicon.
Passende oplossing
Leren en studeren met een leesbeperking brengt extra hindernissen met zich mee. Maar of een leerling nu blind of slechtziend is of dyslexie heeft, voor iedere leerling is er een passende oplossing. Het kennisplatform is voor iedereen toegankelijk en geeft antwoorden en tips die morgen in de klas al te gebruiken zijn. . Een van de doelstellingen van het platform is ICT´ers zo goed mogelijk te informeren over onder andere nieuwe technologieën, apps en het gebruik van ICT bij examens en toetsing. Zo kan een leerling beter meedoen, gewoon zelfstandig.
Expert in oplossingen voor leerlingen met een leesbeperking
Dedicon is al ruim 60 jaar expert in het bieden van oplossingen voor leerlingen met een leesbeperking. De collectie van Dedicon bestaat uit duizenden aangepaste leer- en werkboeken die worden geleverd aan scholen en leerlingen met een leesbeperking. Door middel van gesproken (school)boeken, bestanden voor dyslexiesoftware, braille, vergrotingen en voelbare tekeningen maakt Dedicon het mogelijk dat leerlingen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn gewoon mee kunnen doen in de klas.