Door middel van cloud technologie wordt het voor scholen een stuk makkelijker om nieuwe applicaties te introduceren. Ook zijn eventuele zorgen vanwege opslagruimte verleden tijd, gezien dit zonder veel moeite opgeschaald kan worden, voor relatief weinig kosten. Maar hoe kies je voor de beste optie?
Niet elke cloud is hetzelfde. Ook heeft niet elke onderwijsinstelling of koepel dezelfde behoeftes. Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden:
- Infrastructuur
Een onderwijsinstelling zal voor het kiezen voor een cloud oplossing er zeker van moeten zijn dat de infrastructuur die aanwezig is voldoende is. Er zal genoeg stabiele bandbreedte aanwezig moeten zijn om iedereen van dienst te kunnen zijn wanneer er wordt gewerkt via de cloud. Wanneer dit niet aanwezig is, zal dit alleen maar frustratie oproepen en zal het vertrouwen in de cloudoplossing afnemen.
- Privacy
De meeste commerciële cloudaanbieders geven garanties met betrekking tot privacy. Omdat het gaat om data van leerlingen zal hier extra voorzichtig mee moeten worden omgesprongen, en kan het geen kwaad om kritisch te zijn. Daarom kan het handig zijn om de data die wordt verstuurd naar de cloud te versleutelen.
- SLA”s
Wanneer er een product wordt afgenomen van een cloudaanbieder zullen er bepaalde afspraken moeten worden gemaakt over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de cloud. Dit wordt afgesproken in de SLA, of de Service Level Agreement. Hierin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat bepaalde momenten op de dag toegang tot de cloud gegarandeerd wordt, en dat onderhoud en updates in de avonduren wordt uitgevoerd, wanneer de school is gesloten.
- Software licenties
Onderwijsinstellingen hebben doorgaans een hoop verschillende pakketten aan software producten. Deze zullen niet allemaal geschikt zijn voor de cloud. Er kan contact worden opgenomen met de leverancier van deze software om de mogelijkheden te bespreken. Bedenk wel welke software je wil overzetten naar de cloud, want het heeft niet altijd meerwaarde.
- Prijs
Natuurlijk speelt de prijs ook een rol bij de keuze voor een cloudsysteem. Scholen hebben ook niet (alle) cloudsystemen het hele jaar nodig, gezien de schoolvakanties. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een contract met veel dataverkeer gedurende de schoolweken, en minder tijdens de vakanties. En is het contract schaalbaar naar gelang de behoefte van de docenten en leerlingen?
Met deze punten in het achterhoofd wordt het doorgaans een stuk makkelijker om de juiste cloudaanbieder te kiezen, en de producten te selecteren die gebruikt gaan worden. Vergeet ook niet te inventariseren wat de behoeftes van de leerlingen en leraren zijn.