Digitalisering is een proces. Waar de ene docent al jaren experimenteert met digitale leermiddelen, houdt de ander toch liever vast aan het vertrouwende lesboek. De uitbraak van de corona-pandemie heeft de digitalisering van het onderwijs in een nog grotere stroomversnelling gebracht. Denkt iedere leraar na het corona-tijdperk digitaal?
Door: Milou Dekkers | Onderwijs van Morgen.
Een “digitale revolutie”, “een omwenteling”, “de hoogste versnelling” voor digitaal onderwijs, digitalisering in “moordend tempo”, “in één weekend van 2020 naar 2030”. Overal vallen krachttermen om duidelijk te maken wat voor enorme sprong de digitalisering heeft genomen “met dank aan” de coronacrisis. Onderwijs op afstand laat docenten geen keus: ze moeten digitaal. Maar krijgt het digitale onderwijs daarmee ook echt een boost?
Digitale prestatie
Allereerst, het is een hele prestatie. Uit onderzoek van de Algemene Vereniging van Schoolleiders blijkt dat 88 procent van de scholen het afstandsonderwijs binnen twee dagen na de lockdown op orde had, daarbij voor het overgrote deel gebruikmakend van digitale middelen. De inspanningen van leraren die hun werkwijze stel op sprong moesten omgooien zijn ongekend. Makkelijker is het alleen niet. Volgens onderzoek van de Algemene Onderwijsbond ben je als docent bijvoorbeeld meer tijd kwijt met de voorbereiding van een digitale les.
Bekijk hier het volledige artikel.