Wat is de impact op uw internetverbinding en computernetwerk van videobellen?

redactie
09 september 2020
3 min

Videobellen is een goede oplossing om op afstand met leerlingen en leraren te communiceren. Veel scholen gebruiken hiervoor programma”s zoals Microsoft Teams en Google Meet. Maar welke impact heeft het gebruik van de vele videostreams op de snelheid van het computernetwerk op school? In dit artikel van Kennisnet leest u er meer over. 

Afgelopen schooljaar nam videobellen een vlucht in het onderwijs. De videobelprogramma”s blijken een ideaal communicatiemiddel te zijn op het moment dat niet iedereen op school is of kan zijn.

Omdat videobellen vrij nieuw is, is het logisch dat scholen vragen hebben. Want hoe komt u eigenlijk tot een goede aanpak?  En welke impact heeft vele videobellen op de snelheid van het computernetwerk? En wat kunt u doen als het netwerk hierdoor trager wordt? Om deze vragen te beantwoorden, bespreken we in dit artikel hoe een computernetwerk op school meestal is opgebouwd, welke impact het gebruik van videobellen heeft op uw computernetwerk en welke maatregelen u kunt treffen als het netwerk trager wordt.

Het computernetwerk

Het computernetwerk op een school bestaat uit verschillende componenten. Samen vormen zij een keten. De zwakste schakel van deze keten bepaalt de snelheid.

Simpel gezegd ziet de keten er zo uit: Een device (laptop/tablet) maakt verbinding met een wifi-netwerk. Dit wifi-netwerk is via een kabel verbonden met een modem of firewall. De modem of firewall zorgt ervoor dat het device is verbonden met internet. Wanneer er verbinding is gemaakt, kunnen leerlingen en leraren websites bezoeken, digitaal lesmateriaal benaderen en videobellen.

Voor een goede verbinding is het allereerst belangrijk dat alle schakels in het netwerk voldoende apparaten kunnen bedienen. Maar ook moeten de schakels voldoende bandbreedte hebben. Is dit niet het geval, dan zorgt dit voor vertraging en haperingen in de verbinding. Uiteindelijk ligt het aan de grootte en zwaarte van de programma”s die de gebruiker op het device gebruikt, om in te schatten of de componenten voldoen of dat de verbinding langzamer wordt.

De impact van videobellen op het computernetwerk

Over het algemeen vraagt videobellen – dit gebeurt ook nog eens in high definition (HD) – meer bandbreedte dan wanneer een leerling een willekeurige webpagina bezoekt of digitaal lesmateriaal raadpleegt.  En omdat Microsoft Teams en Google Meet steeds meer functionaliteiten toevoegen – denk bijvoorbeeld aan het kunnen zien van meer deelnemers in verschillende vensters – vraagt videobellen nog meer van het computernetwerk.

Een goed voorbeeld is een groepsmeeting in HD in Google Meet of Microsoft Teams. Zo”n groepsmeeting gebruikt maximaal tussen 2 Mbps (Teams) en 3,2 Mbps (Meet) bandbreedte per gebruiker. De keten aan wifi, bedraad netwerk en internetverbinding bepaalt hoeveel individuele gebruikers daar tegelijk gebruik van kunnen maken. Goed om te weten: zowel Google Meet als Microsoft Teams past de kwaliteit van de videostreams aan op basis van de beschikbare bandbreedte.

Zoals u ziet is voldoende bandbreedte dus belangrijk. Want op het moment dat er op school veel gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld Google Meet en Microsoft Teams terwijl er te weinig bandbreedte is, dan levert dit problemen op. Denk aan een haperend beeld of helemaal geen beeld maar alleen geluid. Op zo”n moment zorgt het gebruik van deze applicaties voor een verstopping van uw computernetwerk.

Wil je weten welke maatregelen je kan nemen? Lees de rest van het artikel dan hier

Gerelateerde artikelen