De proef met coronasneltesten op middelbare scholen wordt met vier weken verlengd. De pilot ging begin dit jaar van start op vijftien scholen in Nederland – waaronder Gymnasium Apeldoorn – en zou bij succes uitgerold worden over het hele land. Het ministerie van Onderwijs heeft echter meer tijd nodig.
Annemieke Kooper, woordvoerder minister Arie Slob, legt uit waarom. ,,De pilots zijn opgezet vlak voor de kerstvakantie. Daarna volgden veel leerlingen onderwijs op afstand, waardoor er veel minder leerlingen op de scholen aanwezig waren. Voor een goed beeld willen we graag nog meer informatie verzamelen.”” Nu de scholen voorzichtig weer opengaan zal dat makkelijker gaan, zo is de verwachting. Eind maart is nu de nieuwe stip op de horizon.
Op het Gymnasium Apeldoorn begrijpen ze wel dat er extra tijd nodig is. ,,Het aantal besmettingen valt tot nu toe erg mee. Er is tot nu toe slechts vier keer zo”n snelteststraat ingericht op school.””
Zo werkt de pilot:
De school krijgt een belletje van bijvoorbeeld de GGD dat een leerling positief is getest. De school zoekt uit of die besmetting op school geweest zou kunnen zijn en met wie de leerling de voorgaande dagen in contact was. Die krijgen vervolgens een mail of sms met de oproep op een bepaald tijdstip naar de teststraat op school te komen. De teststraat is niet permanent bemand, maar kan wel binnen drie uur worden opgetuigd. De leerlingen worden getest en wachten in afzondering op de uitslag. Is die negatief dan kan de leerlingen snel weer terug in de klas. Een positief geteste leerling gaat meteen in quarantaine.
Lees de publicatie in zijn volledigheid, inclusief video op de website van De Stentor.