Door De Rijksoverheid
Dr. ir. Nynke van der Laan is betrokken bij het doorlopende onderzoek van Tilburg University: “We weten niet precies waarom jongeren in de eerste maanden na de lancering van CoronaMelder de app minder vaak downloadden dan volwassenen. Een mogelijke verklaring is dat het coronavirus in eerste instantie met name als een gevaar voor ouderen werd gezien. Hierdoor voelden jongeren zich in het begin wellicht minder aangesproken.”
Goede ontwikkeling
Volgens Hidde Schultze, als ontwikkelaar betrokken bij de CoronaMelder-app, is het een goede ontwikkeling dat steeds meer jongeren de app gebruiken. Zeker nu de middelbare scholen weer deels opengaan en we weten dat de Britse variant van het virus nóg besmettelijker is.
“Door CoronaMelder vinden we meer én sneller besmette mensen. We hebben de app zo gemaakt dat die niet weet wie je bent en waar je bent. De app stuurt je een melding als je langere tijd dicht bij iemand in de buurt bent geweest, die later het coronavirus blijkt te hebben. Als je een melding hebt ontvangen, lees je in de app welke maatregelen je kan nemen en wanneer je je kan laten testen.”
CoronaMelder vindt meer en sneller besmettingen
Meer dan 115.000 mensen gaven via CoronaMelder door dat zij besmet waren. Zo kwamen bijna 7 op de 10 mensen die een melding in CoronaMelder kregen sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. Ook blijkt dat bijna 5% van de mensen die zich na een melding van CoronaMelder liet testen zonder klachten, toch besmet is. Sinds 1 december kan iedereen een test aanvragen na een melding, ook als ze geen klachten hebben. In ruim 2 maanden tijd zijn hierdoor 6.209 besmettingen vastgesteld.
Lees de volledige publicatie, en hoe je de CoronaMelder kunt downloaden op de website van De Rijksoverheid