Apps en games kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, maar het ontwerp maakt soms keuzes die niets te maken hebben met het belang van kinderen. De Code voor Kinderrechten helpt bij het ontwikkelen van applicaties, games en andere digitale diensten op een manier die de rechten van kinderen waarborgt. Waag Society en Universiteit Leiden ontwikkelden de code in opdracht van het ministerie van BZK.
Digitale technologie heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van kinderen. De praktijk leert echter dat bij het ontwerpen van technologie ook keuzes worden gemaakt die niet in het belang van kinderen zijn. Kinderen hebben volledige vrijheid om zich te ontwikkelen en te participeren in de samenleving. En om mogelijk schadelijke effecten, zoals misbruik en verslaving, te voorkomen. Daarom moeten digitale diensten op een kindvriendelijke manier worden ontworpen.
De code voor kinderrechten bestaat uit 10 beginselen, zoals het eerste beginsel ‘Zet het belang van het kind voorop’. Door praktische voorbeelden kunnen ontwerpers en ontwikkelaars van digitale diensten de basisrechten van kinderen begrijpen en deze toepassen op hun ontwikkeling. Elk principe bevat implementatietechnieken en uitleg van basiswetten en -regelgeving. Het VN-verdrag voor Rechten van het Kind is een belangrijke basis om dit doel te bereiken. Daarnaast zijn deze principes gebaseerd op wet- en regelgeving.
De code is ontwikkeld naar voorbeeld van de age appropriate design code in Groot-Brittannië. Bekijk de website van Code voor Kinderrechten en download de Code.
Lees dit artikel en meer over digitaal opgroeien op ECP.nl.