Nieuwe toolkit helpt bij gesprek over waarden en digitalisering

redactie
31 maart 2021
2 min

Het onderwijs staat steeds vaker stil bij de impact die digitalisering heeft op waarden zoals gelijkheid en autonomie. Het gesprek erover voeren is belangrijk, maar best complex. Kennisnet en de PO-Raad ontwikkelden tools die hierbij ondersteunen. In de nieuwe toolkit ‘Waarden waarmaken bij digitalisering’ zijn ze samengebracht.

Door: Erwin Bomas | Kennisnet

Scholen maken volop gebruik van technologie. Het biedt veel kansen, zoals de mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren en het verlagen van de werkdruk. Maar digitalisering is ook complex en heeft ‘bijwerkingen’, die we steeds meer voelen. Wat vinden we er bijvoorbeeld van dat techbedrijven data over leerlingen in handen krijgen? En wat betekent het inzetten van adaptieve digitale leermiddelen voor de relatie tussen leraar en leerling? Dit zijn voorbeelden van ethische vragen: vragen die gaan over ‘goed handelen’ en welke waarden we daarbij voorop stellen.

Door na te denken over en de impact van digitalisering te bespreken, kunnen we beter begrijpen wat we belangrijk en verantwoordelijk vinden. Dit is nodig om de ontwikkeling te sturen. Waarden verhelderen helpt en geeft richting. Het gesprek over waarden voeren we als sector, maar is ook waardevol voor besturen en scholen. De tools die de Kennisnet en de PO-Raad ontwikkelden ondersteunen daarbij.

De online workshop Bloom helpt het schoolteam om op een verrassende manieren een gesprek te beginnen over de kansen en risico’s van digitalisering in het onderwijs. Het Ethiekkompas kan worden gebruikt om in een paar stappen antwoorden op morele vragen te vinden. Het waardenkader ondersteunt discussies over de digitale visie en de bijbehorende waarde. Deze drie tools kunnen u helpen doordachte keuzes te maken die passen bij uw onderwijsvisie.

Aan de slag met waarden en digitalisering?
Download de toolkit ‘Waarden waarmaken bij digitalisering’ onderaan de website van Kennisnet.

 

Gerelateerde artikelen