Er wordt veel gesproken over een metaverse, een nieuwe omgeving waarin virtuele werelden samenkomen en nieuwe manieren van communiceren en interactie mogelijk worden. Wees niet overspoeld door de term metaverse. Er is nog niemand die precies weet wat het is of gaat worden, laat staan dat we weten wat het voor het onderwijs zal betekenen.
Het idee voor een metaverse is niet nieuw, de hype hieromheen is wel van de laatste tijd. Veel sciencefictionboeken geven voorbeelden van werelden die hierop lijken. Vaak is het metaverse in deze verhalen een manier om uit de gewone realiteit te ontsnappen.
Er zijn meerdere definities van het idee van een metaverse in omloop. Een metaverse komt neer op een virtuele digitale wereld waarin mensen samenzijn. Het is momenteel al op vele plekken mogelijk om digitaal bij elkaar te komen, ook via virtual-reality omgevingen. Deze omgevingen kunnen interessant zijn voor het onderwijs.
Er zijn meerdere redenen dat het metaverse en virtuele werelden nu zoveel aandacht krijgen. De technologie wordt geavanceerder en brengt het creëren van een droomwereld steeds dichterbij de werkelijkheid. Virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR) kunnen een onafscheidelijk onderdeel worden van ons leven en onze manier van communiceren.
Het online samenkomen in formele en informele setting heeft een opzwieper gehad door het coronavirus. Veel beurzen en congressen hebben een online variant gekregen. Hiervoor zijn ook VR-toepassingen gebruikt, zoals Horizon van Facebook/Meta, Mesh van Microsoft of Spatial. Experimentele applicaties staan nu volop in de spotlight.
Virtuele omgevingen hebben potentie voor het onderwijs. Sommige leerlingen zullen het gemakkelijker vinden om te ontplooien in de online wereld. En 3D-omgevingen kunnen zorgen voor meer verbondenheid dan huidige vergadertools.
Om meer te lezen over de mogelijkheden van metaverse en virtuele werelden en oorzaken van deze ontwikkelingen, ga naar Kennisnet.nl