Mocht de Eerste kamer akkoord gaan, wordt het btw-tarief op digitale leermiddelen vanaf 1 januari 2020 verlaagt van 21 naar 9 procent. Dit is bekend gemaakt in het Belastingplan 2020, waarin wordt vermeld dat het btw-verschil tussen digitale en papieren publicaties verdwijnt.
Het onderwijs loopt al langere tijd op tegen de hogere btw tarieven voor digitale leermiddelen. Indien dit wordt gelijkgetrokken met papieren uitgaven, hoeven scholen geen rekening meer te houden met het btw-verschil bij het aanschaffen van leermiddelen. Vooral van belang, gezien scholen geen btw kunnen terugvorderen.
Al in 2012 hebben onder andere sectorraden hier aandacht voor gevraagd bij de minister van OCW.
Nederland is gebonden aan Europese regelgeving omtrent de keuze van het btw tarief. Daardoor was het eerder niet mogelijk om het btw-tarief te verlagen voor digitale leermiddelen. Sinds 2 oktober 2018 zijn er echter nieuwe btw-regels vastgesteld. Deze laten het verlagen van het btw-tarief wel mogelijk. Welke producten en diensten hiervan profiteren wordt per lidstaat bepaald.
Op Prinsjesdag is het hoge woord eruit. Digitale leermiddelen worden volgens het Belastingplan 2020 in het lage 9 procent btw segment geplaatst. Het onderdelen van dit plan moeten nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer, maar dit lijkt een formaliteit te zijn.
Met deze verlaging kunnen scholen voor hetzelfde budget, méér digitaal materiaal aanschaffen. Ook kan nu de keuze tussen papieren en digitale leermiddelen worden bepaald door voorkeur en onderwijskundige afwegingen, in plaats van budget.
Meer informatie is te vinden op Kennisnet.nl.