De nieuwe generatie van mobiel internet, 5G, komt er met rasse schreden aan. De infrastructuur wordt op dit moment uitgerold en de verwachting is dat deze netwerken die supersnel dataverkeer mogelijk maken, rond het einde van het jaar beschikbaar zijn. Een mooi moment om te inventariseren wat de mogelijkheden zijn met deze nieuwe vorm van mobiel internet.
Door middel van de flink hogere snelheid van 5G en het feit dat er meer apparaten aangesloten kunnen worden zonder snelheidsverlies, kun je via virtual reality virtuele klaslokalen maken. Zo kunnen leerlingen ongeacht hun huidige locatie meedraaien met een les, en werken aan verschillende leerpraktijken.
Met het lerarentekort wat alleen maar hoger lijkt te worden, kan dit een tijdelijke oplossing zijn. Toegegeven, niet de oplossing die we willen zien, maar het kan als tijdelijke maatregel fungeren.
Daarnaast kan 5G ook helpen op het gebied van gepersonaliseerd leren. Met dataverzameling en analyse hiervan kan een apparaat een leerling een leerpad aanbieden dat helemaal bij hem of haar past. Uiteraard is het van belang dat de dataverzameling ethisch en verantwoord blijft.
Ontwikkelingen in de mobiele technologie en robotica kunnen nieuwe mogelijkheden bieden in het speciaal onderwijs, door leerlingen te begeleiden in de interactie met de leeromgeving.
Tot slot kunnen apparaten die zijn verbonden met het Internet of Things, of IoT, het leren en lesgeven ondersteunen. Dit verrijkt de leeromgeving van de fysieke school. De docent kan bijvoorbeeld in onmiddelijke feedback krijgen over onderdelen waar de leerlingen mee bezig zijn. Problemen kunnen zo tijdig gesignaleerd worden en er kan hier adequaat op worden gereageerd.