Het lijkt soms wel alsof jongeren zijn vergroeid met hun smartphone en het appen naar vrienden, iets wat vaak voor frustraties in de les kan zorgen. Ook wordt de app-cultuur gezien als een boosdoener in de zin dat het taalgebruik en spelling zou verslechteren.
Echter blijkt dit niet het geval te zijn. Juist het tegendeel is waar, volgens taalwetenschapper Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Verheijen deed onderzoek naar het taalgebruik in appjes en berichten onder scholieren.
Volgens de taalwetenschapper is het actief gebruiken van WhatApp juist goed voor de spelling in schoolteksten. Vooral bij tieners zou het tot minder spelfouten leiden. En wanneer jongeren sociale media op een actieve en creatieve manier gebruiken met betrekking tot taal en spelling, zouden zij juist schoolteksten schrijven van hogere kwaliteit.
Zeker verrassend, maar goed om te weten. Ook is het goed om te weten dat het passief meedoen aan social media averechts werkt. Wanneer jongeren alleen andermans appjes ontvangen en zelf niet actief participeren gaat wel slechter schrijven. Vooral bij lager opgeleide jongeren lijkt dit aan de orde te zijn.
Tot slot geeft Verheijen aan dat jongeren die vertrouwen op woordvoorspellers en taalcorrectie wel slechter presteren met betrekking tot spelling op school.
Bron: Onderwijsland.com