Waarom verlaat een kwart van de jonge docenten het onderwijs binnen vijf jaar?

redactie
22 augustus 2023
2 min

Hoewel het aantal studenten dat de lerarenopleiding volgt en het aantal zij-instromers in het onderwijs de laatste jaren licht is gestegen, blijft het lerarentekort toenemen. Deze toename wordt grotendeels veroorzaakt door de aanzienlijke uitstroom, voornamelijk binnen het voortgezet onderwijs.

Bron: NOS

Ongeveer 20 procent van de nieuwe docenten, inclusief zij-instromers, heeft na vijf jaar de overstap gemaakt naar een andere baan, is teruggekeerd naar hun oorspronkelijke functie of is uitgevallen. Onder startende docenten jonger dan 30 jaar ligt dit percentage zelfs rond de 25 procent in het voortgezet onderwijs, volgens gegevens van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Deze cijfers roepen vragen op over de redenen achter deze uitstroom en of er voldoende aandacht wordt besteed aan de behoeften van deze groep afhakers. Om deze redenen heeft Floor van Venrooij, een onderwijskundige en docent biologie en zorg & welzijn, de podcast “Opstarten met Floor en Ellen” opgezet. In deze podcast bieden ze advies aan beginnende docenten. Van Venrooij merkt op dat niet elke beginnende docent de nodige begeleiding krijgt. Dit kan soms begrijpelijk zijn, bijvoorbeeld vanwege collega’s die door hoge werkdruk al moeite hebben om hun eigen taken af te ronden. Desondanks benadrukt ze het belang van goede begeleiding, vooral wanneer beginnende docenten plotseling voor een groep tieners worden geplaatst.

Salarisverhoging is belangrijk voor de maatschappelijke positie van leraren, maar je ziet dat scholen met een duidelijke visie en goede samenwerking veel aantrekkelijker zijn. – Onderwijssocioloog lliass el Hadioui

Lees het volledige artikel op NOS.nl

 

Gerelateerde artikelen