Codeerschool Codam wil groeien en erkenning

Computable
Computable
15 november 2022
2 min

De gratis programmeeropleiding Codam in Amsterdam bestaat vier jaar en maakt de balans op. Sinds de start in 2018 zijn 87 studenten van de opleiding aan de slag gegaan als programmeur. Er wordt gekeken naar extra locaties in het land om meer studenten te kunnen opleiden. Ook aast Codam op een officiële accreditatie tot onderwijsinstelling door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW).

Dat staat in een rapportage over de periode 2018-2022 die de programmeeropleiding vandaag bekend maakte. Codam is een initiatief van TomTom-topvrouw Corinne Vigreux, die via een stichting de opleiding financiert.

Codam richt zich op studenten tussen de achttien en dertig jaar die om welke redenen dan ook geen aansluiting kunnen vinden in het reguliere onderwijs. Studenten die de opleiding afrondden, werken onder meer als software-ontwikkelaar voor bedrijven als Crisp, Ikea, Rijkswaterstaat en VDL. De opleiding hoopt per jaar zo’n honderd programmeurs aan een te baan helpen. In 2024 moet de teller van het aantal studenten dat via de opleiding een baan heeft gevonden op driehonderd staan.

Studenten leren onder andere programmeren in C en C++ en volgen projectonderwijs over netwerktechnologie, virtuele machines en containers (Docker). Dat gaat dus niet via docenten maar via een opleidingsprogramma in projectgroepen waarin studenten van elkaar leren, moeten samenwerken en in eigen tempo de opleiding afronden. Geïnteresseerden moeten eerst online een toelatingstest doen. Daarna volgt een pittige periode van een maand waarin ze behoorlijk in het diepe worden gegooid. De opleiding duurt tussen de twee en vier jaar. De meeste studenten ronden deze in drie jaar tijd af. Het uitvalpercentage van studenten ligt tussen de 15 en 20 procent. Dat is gelijk aan de uitval in het reguliere beroepsonderwijs.

Uitbreiding

Codam wil uitbreiden naar extra locaties in het land. De vestiging op het voormalige marineterrein aan het IJ in Amsterdam kan nu ruim vierhonderd studenten huisvesten. Jaarlijks melden zich meer dan zeshonderd studenten aan voor de opleiding. Er zijn gesprekken met gemeenten in het land om ook daar een Codam-school te starten.

Al voor de officiële openingshandeling door koningin Maxima in 2019 wordt de ontwikkeling van Codam met veel interesse gevolgd door het onderwijsveld en ict-werkgevers. Ook beschikt de programmeerschool sinds 2021 over een keurmerk van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Dat wordt door de opleiding gezien als een eerste stap naar een volledige accreditatie tot onderwijsinstelling van het ministerie van OCW. Studenten kunnen dan ook aanspraak maken op bijvoorbeeld studiefinanciering, ov-kaart en studentenhuisvesting.

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Computable. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de de IT en Onderwijs? Neem dan een kijkje op Computable.nl

Gerelateerde artikelen