Mbo’er met ict-opleiding matig voorbereid op baan

Computable
Computable
21 december 2021
2 min

Minder dan de helft (43 procent) van de afgestudeerde mbo’ers ict-ontwikkeling en -beheer is tevreden over hun voorbereiding op de arbeidsmarkt. Voor oud-studenten van de mbo-opleiding ict-support ligt dit percentage nog lager. Slechts een derde noemt zichzelf goed voorbereid. Dit blijkt uit de jaarlijkse beoordeling van mbo-opleidingen door de Keuzegids.

De Keuzegids beoordeelt elk jaar mbo-opleidingen op basis van een eigen methodiek. De basis hiervoor wordt gevormd door de oordelen en prestaties van studenten. Vaak zijn in elke regio wel scholen te vinden die goed scoren. Na beide soorten opleidingen leren overigens heel veel studenten door.

Ict-ontwikkeling en -beheer

Bij ict-ontwikkeling en -beheer hebben de meeste scholen gemiddelde tot goede prestatiecijfers. Op sommige scholen blijkt het iets lastiger om door het eerste jaar te komen. Dit geldt vooral voor Scalda uit Terneuzen en ROC Kop van Noord-Holland. Bij overal halen gemiddeld tot veel studenten een passend diploma.

De beste opleidingen bieden Graafschap College uit Doetinchem en SintLucas uit Boxtel. Een jaar geleden waren dit ook de twee koplopers. Ook veel andere scholen scoren goed, zoals het Hoornbeeck College (meerdere vestigingen), ROC Nijmegen, ROC Ter Aa uit Helmond het Deltion College uit Zwolle.

Hekkensluiter is het Techniek College Rotterdam. Ook ROC A12 uit Ede, ROC Kop van Noord-Holland en mboRijnland scoren onvoldoendes.

Ict-support

Bij ict-support bieden MBO Utrecht, ROC Friese Poort, ROC van Twente en Summa College uit Eindhoven de beste opleidingen. Ook Aventus uit Apeldoorn/Deventer, het Graafschap College, het Friesland College en ROC Alfa-college (Noord-Nederland) zitten boven het gemiddelde.

ROC Tilburg is hekkensluiter. Onvoldoendes zijn er voor ROC A12, ROC Rivor uit Tiel en ROC Kop van Noord-Holland. Overigens zijn niet van alle scholen scores beschikbaar, zoals die van ROC Amsterdam.

In de Keuzegids staan alle mbo-opleidingen van niveau 2 t/m 4 per vakgebied duidelijk omschreven. Je vindt er informatie over mogelijke beroepen na de opleiding, baankansen en wat je per uur verdient. Ook bevat de gids informatie over het leerlingenaantal, de doorstroom naar het tweede jaar en de kans dat zonder vertraging het diploma wordt gehaald.

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Computable. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de de IT en Onderwijs? Neem dan een kijkje op Computable.nl

Gerelateerde artikelen