Deze opleidingen blinken (wel/niet) uit in ai-studie

Computable
Computable
11 november 2021
2 min

TU Eindhoven en Universiteit Maastricht scoren met hun opleidingen Kunstmatige Intelligentie het hoogst bij hun studenten. Inhoudelijk heeft Eindhoven het meest te bieden. Maar Maastricht biedt de beste voorbereiding op een loopbaan, terwijl ook de toetsing klopt.

Dit blijkt uit de nieuwe ‘Keuzegids Universiteiten’, een jaarlijks beoordeling van universitairen opleidingen. Over het algemeen zijn de oordelen over ai-opleidingen niet positief. Vorig jaar was het beeld ook vrij matig. Het hoge tempo waarmee nieuwe studierichtingen zijn gestart, heeft de kwaliteit niet bevorderd.

De universiteiten zijn vergeleken op basis van prestaties en beoordelingen door de studenten. Eindhoven en Maastricht halen 63 punten op een schaal van 100. Universiteit van Amsterdam (UvA) zit op 60.

Vrije Universiteit (VU), waar de instroom van nieuwe studenten ai het grootst is, haalt een onvoldoende (54). Inhoudelijk zit de VU ver onder het gemiddelde. Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht komen tot hetzelfde puntentotaal als VU. Nijmegen is in alle opzichten gemiddeld. Alleen het aantal studenten na vijf jaar een diploma weet te halen, is relatief zeer laag. Hekkensluiters zijn Groningen en Tilburg (beide 51).

Vrouw

Het totaal aantal nieuwe eerstejaars bedroeg 1.372, waarvan een derde vrouw. Van de pas afgestudeerden was 96 procent aan het werk, 78 procent werkte op wo-niveau. Het bruto-maandsalaris was voor deze beginners 3.092 euro. Iets meer dan de helft voelde  zich goed voorbereid op een baan. Alleen in Utrecht en bij UvA is de opleiding Nederlandstalig. Bij alle andere ai-opleidingen is de voertaal Engels. Nijmegen en Groningen hanteren een numerus fixus.

Wisselend zijn de resultaten als het om studiesuccessen gaat. Bij UvA halen relatief veel studenten het eerste jaar. Bij VU, in Maastricht en Groningen is dat anders. Afstuderen binnen vier jaar is over het algemeen wat lastiger. VU presteert hier beter dan gemiddeld.

Kunstmatige Intelligentie is een interdisciplinaire studie. Ook vakken als cognitieve psychologie, taalkunde en biologie komen hier soms bij te kijken. De studies verschillen vrij veel van elkaar. Vaak is er speciale aandacht voor een specifiek deelgebied. In Maastricht is dat datawetenschap. UvA en Groningen zijn sterk gericht op wiskunde en informatica. Utrecht en Tilburg richten zich op menselijke cognitie. VU en Utrecht kennen aparte afstudeerrichtingen.

Omdat de verschillen groot zijn, is het voor aankomende studenten zinvol zich vooraf uitgebreid te oriënteren. Utrecht bijvoorbeeld is minder technisch van aard, Eindhoven mixt techniek en psychologie.

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Computable. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de de IT en Onderwijs? Neem dan een kijkje op Computable.nl

Gerelateerde artikelen