Vrees over ‘slecht’ bereik nieuwe scholingsregeling

Computable
Computable
22 juni 2021
2 min

Het Adviescollege ICT-toetsing is bang dat juist groepen die het meest baat hebben bij verdere scholing en ontwikkeling gedurende hun loopbaan, straks de subsidiepot niet weten te vinden. Bij de nieuwe Stap-budget die de huidige fiscale aftrek voor scholingsuitgaven gaat vervangen, bestaat het risico dat kwetsbare doelgroepen buiten de boot vallen. Het adviescollege, vroeger Bureau ICT Toetsing (BIT) geheten, vreest dat alleen digivaardige burgers de regeling weten te vinden.

Minister Koolmees (Sociale Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer de kritiek serieus te nemen. Het kabinet wil per 2022 het ‘leven lang ontwikkelen’ met een nieuwe regeling voor het financieren van scholing stimuleren. Jaarlijks is er tweehonderd miljoen euro beschikbaar voor zo’n twee- à driehonderdduizend burgers. Belangstellenden die aanspraak willen maken, kunnen tot duizend euro aanvragen. De bedoeling is dat iedereen in Nederland de regie kan nemen over zijn eigen loopbaan en ontwikkeling.

UWV en DUO werken hard om de systemen gereed te krijgen voor de start volgend jaar. Nog een aantal knelpunten in de informatievoorziening vragen nog om een oplossing. Belangrijk is dat de regeling laagdrempelig wordt. Want de huidige fiscale regeling bereikt voornamelijk hogere inkomensgroepen.

Verder vindt het adviescollege dat de sturing en regie op de keten versterkt moeten worden. Ook vraagt zij zich af of het scholingsregister qua uitvoering eenvoudiger kan. Het college komt na de zomervakantie met een definitief advies aan het kabinet.

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Computable. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de de IT en Onderwijs? Neem dan een kijkje op Computable.nl

Gerelateerde artikelen