Ruim 80 mln euro voor opleidingen chipsector

Computable
Computable
22 november 2024
3 min

Het kabinet maakt de komende twee jaar 80,9 miljoen euro vrij om technici op te leiden voor de chipsector en opleidingen en onderwijs te verbeteren. De investering maakt deel uit van een breder versterkingsplan van 2,5 miljard euro, dat moet zorgen dat Nederland zijn positie in de wereldwijde halfgeleiderindustrie behoudt en niet afhankelijk wordt van leveranciers en ontwikkelaars uit andere landen.

Het doel van de miljoenen die nu verdeeld zijn, is om tot en met 2030 ongeveer 33.000 extra technici op te leiden in de regio’s Brainport Eindhoven, Delft, Noord-Nederland en Twente. Ook moet het onderwijs van technici worden versterkt door de kwaliteit van opleidingen te verbeteren. Het geld wordt verdeeld over mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Ook is er een verdeelsleutel gemaakt naar de verschillende regio’s waar de chipsector actief is. Brainport Eindhoven krijgt als kernregio van de Nederlandse halfgeleiderindustrie het grootste deel: 45 miljoen euro. Voor Delft is 9,4 miljoen euro gereserveerd, Twente krijgt 20,4 miljoen euro en Noord-Nederland 5,9 miljoen euro.

Plannen

De basis voor de investeringen van het kabinet zijn plannen die onderwijsinstellingen de afgelopen maanden zelf hebben gemaakt en waarmee ze nu dus aan de slag kunnen. In hun plannen gaat het niet alleen om meer plek voor studenten bij technische opleidingen, maar ook bijvoorbeeld om slimme samenwerkingen tussen mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten om meer technici op de arbeidsmarkt te krijgen. Denk aan een gezamenlijk eerste studiejaar, meer leer-werktrajecten in het mbo, en maatregelen om uitval van studenten te voorkomen. Ook gaan er meer mensen uit het bedrijfsleven lesgeven, zodat opleidingen beter aansluiten bij de praktijk.

Een regiegroep, onder leiding van voormalig Philips-topman Hans de Jong, beoordeelde de plannen van onderwijsinstellingen en adviseerde de ministers Beljaarts (Economische Zaken) en Bruins (Onderwijs) welke plannen voldoende zijn om snel meer goede mensen op te leiden en het onderwijs voor de chipsector te verbeteren.

TU Eindhoven

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) vervangt in deze ronden ongeveer 11 miljoen euro en verwacht tot 2030 een groei van ongeveer zeventig procent in het aantal masterstudenten in studierichtingen, zoals Mechanical Engineering, Electrical Engineering, en Applied Physics. Het totale aantal studenten moet stijgen van 13.500 naar meer dan 15.000.

Naast de miljoenen die de komende twee jaren verdeeld worden, verwacht de onderwijsinstelling nog veel meer geld uit Den Haag: tot en met 2030 ruim 90 miljoen euro. Daar komt nog cofinanciering bij vanuit de regio en stijgende inkomsten door extra collegegeld. In totaal is er met deze groei van de TU/e een investering van ruim 200 miljoen euro gemoeid, rekent de universiteit voor.

Meer dan alleen opleiden

Naast investeren in opleidingen, zet het kabinet ook in op randvoorwaarden voor groei in de sector, zoals versterking van het stroomnet, verbetering van infrastructuur en woningbouw in de regio Brainport Eindhoven. De komende twee jaar worden de eerste resultaten van dit talentplan geëvalueerd. Bij positieve resultaten zal het kabinet verdere structurele financiering beschikbaar stellen.

Logo Bouw en Installatie Hub
Dit is een artikel van Computable. Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws uit de de IT en Onderwijs? Neem dan een kijkje op Computable.nl

Gerelateerde artikelen