In september verschijnt bij de Anne Frank Stichting het lespakket Free2choose. Free2choose is een discussieprogramma over botsende grondrechten en de grenzen van de vrijheid. Het lesmateriaal richt zich op leerlingen van de 2e en 3e klas vmbo, havo en vwo. Free2choose sluit aan bij de vakken geschiedenis, maatschappijleer en Nederlands en is tevens geschikt voor vakoverstijgend onderwijs. Het lesmateriaal is in twintig klassen getest.
In het lesmateriaal Free2choose ontdekken leerlingen welke grondrechten zij hebben. De vrijheid van meningsuiting bijvoorbeeld, of het recht op privacy en de vrijheid van godsdienst. Waarom zijn deze rechten belangrijk? Zijn de rechten onbegrensd? En wat gebeurt er als twee rechten met elkaar botsen? Deze vragen staan bij Free2choose centraal. Met behulp van filmclips, discussievormen en bronnenmateriaal worden leerlingen uitgedaagd om over concrete situaties na te denken, een standpunt in te nemen en met klasgenoten in discussie te gaan. Bijvoorbeeld over de vraag: ‘Mag de politie zomaar foto’s maken van hangjongeren en een dossier van hen aanleggen?’
Docenten krijgen een handleiding met lessuggesties en tips om de discussies in goede banen te leiden. Daarnaast is de website www.free2choose.nl ontwikkeld, waar docenten extra informatie kunnen vinden. Ook kunnen docenten in het najaar een studiedag bij de Anne Frank Stichting volgen. Inmiddels hebben de scholen een folder over het lespakket ontvangen.
Twintig klassen van scholen van verschillende signatuur hebben het lesmateriaal getest. Vooral het werken met concrete voorbeelden en de verschillende discussievormen sprak leerlingen en docenten aan. “Discussies zijn soms moeilijk te sturen in de klas. Met de filmclips en het bijbehorende lesmateriaal lukte dit goed”, aldus een docent.
Het lesmateriaal is gerealiseerd dankzij een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, hierdoor kan de Anne Frank Stichting het lesmateriaal zonder kosten aanbieden.