Dedicon gaat in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schoolboeken toegankelijk maken voor de populairste softwarepakketten voor dyslectische leerlingen. De komende 3 jaar produceert en levert Dedicon de meest gebruikte boeken in het primair en voortgezet onderwijs in een vorm die geschikt is voor Sprint+ en Kurzweil.
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schreef in mei 2009 een openbare aanbestedingsprocedure uit voor het produceren, reproduceren en distribueren van aangepast lesmateriaal voor leerlingen met dyslexie in het primair en voortgezet onderwijs.
Dyslexie is een stoornis die gekenmerkt wordt door een hardnekkig probleem met het aanleren en accuraat of vlot toepassen van het lezen of spellen op woordniveau. Bij ongeveer 15% van de bevolking is sprake van een achterstand met lezen of spellen. Bij ongeveer 3,6% is sprake van problemen die zo ernstig en hardnekkig zijn dat men spreekt van dyslexie.
Dedicon bouwt in drie schooljaren (2009-2010, 2010-2011, 2011-2012) een collectie op van lesmaterialen die geschikt zijn voor gebruik in twee softwarepakketten die veelvuldig door dyslectische leerlingen worden gebruikt: Sprint+ en Kurzweil. Deze software stelt leerlingen in staat de inhoud van het boek niet alleen te lezen, maar ook te beluisteren met behulp van de tekst-naar-spraak-software die deel uitmaakt van de pakketten.
Scholen kunnen de bestanden bij Dedicon bestellen voor leerlingen die beschikken over een dyslexieverklaring, vanaf groep 5 in het primair onderwijs. De eerste bestanden komen naar verwachting al in november 2009 beschikbaar.
Over Dedicon
Dedicon is in Nederland dé specialist in het maken van aantrekkelijke alternatieve leesvormen. In opdracht van bedrijven en overheden onderzoekt en ontwikkelt Dedicon oplossingen die ervoor zorgen dat iedereen kan lezen wat hij wil in een vorm die bij hem past. Het bedrijf produceert onder meer boeken, kranten, tijdschriften, educatief materiaal en informatie in vergrote, digitale en gesproken vorm, in braille en in hybride vorm (een combinatie van beeld en spraak).