De Citotoets moet worden afgeschaft. De graadmeter voor achtstegroepers die in februari op 85 procent van de basisscholen wordt afgenomen, frustreert het geven van goed onderwijs, schrijft de nieuw opgerichte actiegroep 'Op weg naar geweldig onderwijs' vandaag in Trouw.
De groep, die uit onderwijzers en een ontwikkelingspsycholoog bestaat, noemt het een onrechtvaardige ontwikkeling dat de Onderwijsinspectie de Citotoets gebruikt als ijkpunt voor onderwijskwaliteit.
Het stoort hen dat creativiteit, technisch inzicht en sportief talent in de toetsing ontbreekt. Het wordt hoog tijd dat onderwijs terugkeert tot de functie die het vroeger had, stellen de ondertekenaars: talenten van kinderen ontplooien op pedagogisch en didactisch verantwoorde wijze.
Cito benadrukt zelf dat het nooit de bedoeling is geweest om álle vaardigheden van scholieren te testen. "Hij toont wat een leerling op een bepaald gebied kan, dat is inderdaad beperkt tot rekenen en taal", zegt een woordvoerder. Ze wijst er op dat de docent de leerling het beste kent en weet tot welk niveau die in staat is. De toets is hierbij slechts een hulpmiddel.
Ook denkt Cito niet dat de Onderwijsinspectie alleen naar de toets kijkt. "Ook de achtergrond van leerlingen, de plek van de school en de samenstelling van de klas worden door de Inspectie meegenomen."
De PO-raad, de vereniging van basisschoolbesturen, vindt het niet in het belang van de leerlingen om de eindtoets af te schaffen, reageert een woordvoerder. "Toetsen vormen een hulp- middel bij het geven van goed onderwijs. De toets is geen afsluiting van een leerproces, maar juist het begin van een volgend proces: welke talenten kan deze leerling nu nog meer ontwikkelen?"
Bron: Trouw
Beeld: ANP