Na het eerste rapport van het jaar kan de stress bij middelbare scholieren en hun ouders behoorlijk oplopen als de cijfers tegenvallen. Vooral voor een lastig vak als wiskunde wordt gezocht naar een oplossing om de stof nog dit schooljaar in de vingers te krijgen. Het online platform ClipScool, dat vanaf vandaag officieel in de lucht is, kan het duwtje in de rug geven dat nodig is om goede voornemens te realiseren. Via www.clipscool.nl kunnen jongeren korte filmpjes bekijken, waarin een docent beknopt en aan de hand van beeld de basiskennis van wiskunde uitlegt.
“Om wiskunde goed te begrijpen moet de basiskennis op de juiste manier worden toegepast. Aan deze kennis, van bijvoorbeeld rekenen met breuken of het meten van hoeken, schort het helaas nog wel eens”, vertelt Linda Oranje, wiskunde docente en content ontwikkelaar bij ClipScool. “Dit kan zijn, omdat leerlingen wiskunde erg moeilijk vinden of dat ze simpelweg zijn vergeten hoe het ook alweer zat. In beide gevallen kunnen ze vaak wat extra uitleg gebruiken. De filmpjes op ons platform zijn dus een goede aanvulling op wat scholieren al leren, zodat ze thuis beter en sneller hun huiswerk kunnen maken of zich beter kunnen voorbereiden op hun toets.”
Afgestemd
Leerlingen zetten zelf steeds vaker sociale media in voor het stellen van vragen of zoeken op het internet informatie, bijvoorbeeld filmpjes, over de lesinhoud. Meestal sluiten de gevonden filmpjes onvoldoende aan op het lesprogramma op school. Bovendien gaan deze filmpjes vaak vooral in op uitzonderingen, waardoor ze erg lang en verwarrend kunnen zijn. Jongeren zijn hiermee onvoldoende geholpen, omdat ze juist behoefte hebben aan het leggen of repareren van hun wiskundebasis.
Bij ClipScool worden de clips geschreven door, en opgenomen met, een kleine groep enthousiaste ervaren wiskundedocenten. De clips behandelen de basiskennis van wiskunde, maximaal twee à drie minuten en sluiten aan bij de meest gebruikte lesmethoden op de scholen.
Opfrissen middelbaar beroepsonderwijs
Hoewel de uitlegfilmpjes als basis dienen voor het lesmateriaal van het voorgezet onderwijs, kunnen ook leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs hun wiskundekennis opfrissen met de clips. Het is namelijk vaak zo dat in het verleden de basis onvoldoende gelegd is of inmiddels ver weggezakt is. Dit blijkt ook uit de reactie van PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing tijdens een debat over de rekentoets in de Tweede Kamer. Zij stelt dat twee derde van de leerlingen in het MBO nu niet aan de gestelde eisen voor rekenen voldoet en dat er moet worden bijgespijkerd om te voorkomen dat zij in de toekomst massaal zakken.
Uitbreiding
Op dit moment staan alle clips voor wiskunde leerjaar 1 online. Ouders en docenten kunnen vrijblijvend een proefaccount voor zichzelf en/of hun kinderen en leerlingen aanmaken en een maand ClipScool uitproberen. De komende maanden wordt het platform continu aangevuld met wiskundeclips voor de overige leerjaren binnen het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Daarnaast wordt er medio dit jaar gestart met de overige vakken.