Stichting Gast in de Klas organiseert op vrijdagmiddag 1 oktober in samenwerking met De Nederlandsche Bank een debat over de verbinding tussen het onderwijs en de maatschappij. Aanleiding voor het debat is de lancering van een unieke online databank op www.gastindeklas.nl, bestemd voor PO, VO en MBO waar vraag en aanbod van gastlessen, lespakketten, projecten en excursies bij elkaar komen. Docenten en managers afkomstig van Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs en MBO zullen met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en bedrijven het gesprek aangaan om deze verbinding te versterken en te zoeken naar een betere invulling.
Levensecht onderwijs
Stichting Gast in de Klas is in november 2009 opgericht met het doel levensecht onderwijs toegankelijk te maken. “De maatschappij in de klas halen door een themales, een interessante spreker of projectweek, of de klas in de maatschappij plaatsen door een dag op pad te gaan met de leerlingen zijn manieren om onderwijs `levensecht’ te maken. Dit heeft grote impact op de leerlingen”, aldus Mike Schiltmans, initiatiefnemer van de Stichting. Levensecht onderwijs kan dus een middel zijn om de brug tussen het onderwijs en de maatschappij te slaan. “Leerlingen putten inspiratie uit een bezoek aan een bedrijf of instantie of een les van een gastspreker. Deze inspiratie zal hen helpen keuzes te maken voor de toekomst of bewuster in het leven te staan. Ook taboes of vooroordelen kunnen worden weggenomen door een `gast in de klas’ uit te nodigen, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt met ex-delinquenten en ervaringsdeskundigen met eetstoornissen of pesten”, legt Schiltmans uit. “De wereld is nu eenmaal groter dan alleen het klaslokaal.”
Onderwijsdebat
Het onderwijsdebat dat op 1 oktober zal plaatsvinden in het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank – een plek waar schoolklassen dagelijks tijdens een rondleiding in aanraking komen met financieel-economische thema’s – is de laatste activiteit in de reeks activiteiten die hebben plaatsgevonden in de maand september om de lancering van www.gastindeklas.nl kenbaar te maken. Eerder stond bijvoorbeeld Boris van der Ham voor de klas op het ROC van Amsterdam, en leerden de kinderen van basisscholen in Schijndel en Hellevoetsluis beter omgaan met agressie door de gastles `Wapen Jezelf met Woorden’ van MOED. Op 1 oktober, vlak voor de aftrap van de Onderwijs Week, zal een expertpanel – bestaande uit `Leraar van het Jaar’ Tineke van der Steen, Mari