Het aantal Voortgezet Onderwijs en MBO leerlingen dat zich in 2010 heeft geregistreerd voor het gebruik van digitale leermiddelen is met 143% meer dan verdubbeld ten opzichte van schooljaar 2009/2010, en is daarmee de 500.000 grens gepasseerd.
Het gebruikte aantal leermiddelen is dit jaar ook sterk gegroeid. Voor de meeste digitale leermiddelen is een licentie nodig. Het aantal licenties dat is ingewisseld is gestegen met gemiddeld 160%.
Dit maakte Tony Heemskerk, directeur Stichting Edupoort bekend bij de uitreiking van de prijzen van de actie Vul in en win: “Je hoort weleens dat de invoering van digitale leermiddelen te traag zou gaan. Maar kennelijk zijn docenten en scholieren nu toch echt over de streep. Dit is goed nieuws voor het onderwijs. En iedere week komen er nog zo’n 9000 leerlingen bij, dus de groei zet door”.
Scholier zijn is geen nine-to-five job
Van 7 uur ’s ochtends tot 24 uur ’s nachts wordt er door de leerlingen ingelogd. Intensief gebruik wordt er gemaakt van 8-21 uur. En ook alle dagen van de week door wordt er ingelogd. Van maandag tot en met donderdag ongeveer even intensief. Op vrijdag valt het gebruik terug tot 80% van de andere werkdagen en op zaterdag tot 25%. Op zondag neemt dat weer toe tot 50% van het doordeweekse gebruik.
Tony Heemskerk: “Leerlingen werken graag met digitale leermiddelen, niet alleen omdat ze animaties en video leuk vinden, maar ook omdat ze de leerstof in eigen tempo tot zich kunnen nemen. Bovendien krijgen ze steeds vaker ook aanwijzingen van de educatieve applicaties om nog iets te oefenen. Maar dat ze er van de docent hun huiswerk mee moeten maken, stimuleert het gebruik uiteraard ook.”
Ernesto, Jordi en Maaike wonnen de gisteren uitgereikte prijzen door voor 31 oktober 2010 hun digitale leermiddelen in gebruik te nemen.
Stichting Edupoort verzorgt voor leerlingen en docenten de vereenvoudigde toegang tot digitale leermiddelen, zodat zij daarvoor niet meer dan