Tijdens de IPON (ICT Platform Onderwijs Nederland) op 13 en 14 april j.l in de jaarbeurs te Utrecht zijn dit jaar voor de vierde keer de IPON Awards uitgereikt. De achtergrond van deze Awards is vooral bedrijven, organisaties en personen, die innovatieve producten of diensten voor het onderwijs ontwikkelen, te stimuleren.
De prijzen werden uitgereikt door jury-voorzitter Louis Hilgers in samenspel met Meesterschaker Hans Bohm. De jury bestond verder uit Tessa van Zadelhoff, Maaike Neuteboom, Annet Smith, Frans Peeters, Sipke Kloosterman, Dieter Mockelmann en Sjoerd Spoelstra.
De winnaars
Beste innovatief (software) product PO
-Rekentuin? | www.rekentuin.nl
Beste innovatief (hardware) product PO
-Teach32 | www.teach32.com
Beste innovatief (software) product VO
-Les 2.0 | ?www.les20.nl
Beste innovatief (hardware) product VO
-Casio Laser-Led Beamer XJ-ST? | www.casio-europe.com/nl
Beste innovatief (software) product MBO | BVE
-RekenAPK? | www.rekenapk.nl
Beste innovatief (hardware) product MBO | BVE
De jury was unaniem van mening dat voor deze Award geen innovatieve producten zijn ingediend.
Bijzondere IPON-stimulerings award Speciaal Onderwijs
-Sociaal op stap I www.sociaalopstap.nl
Bijzondere IPON-stimulerings award Algemeen
-Margreet van den Berg I www.ictenonderwijs.nl
Het juryrapport
Rekentuin
Het automatiseren van rekenvaardigheden is voor veel leerlingen niet hun grootste hobby. Zeker wanneer je rekenen ook nog eens heel lastig vindt. Met Rekentuin wordt het oefenen echter een stuk leuker. In je eigen tuin oefen je rekenvaardigheden en laat je vervolgens mooie bloemen groeien. Deze rekenvaardigheden moet je wel blijven oefenen, anders verdorren de bloemen. De jury gaf Rekentuin een IPON Award omdat het programma bijzonder adaptief is, afwisselend, voor succeservaringen zorgt en aantrekkelijk is voor alle leerlingen.
www.rekentuin.nl
Teach32
Teach32 is een verzameling tablets, speciale toetsenborden en muizen die het mogelijk maken voor een hele klas, of voor groepjes in de klas, om direct interactie te hebben met het centrale digibord. Ook iPods en Nintendo’s kunnen worden gebruikt. Er wordt dus slim gebruik gemaakt van bestaande technologie om onderwijs te maken dat spannend is voor kinderen. Terwijl verschillende samenwerkers bezig zijn, blijft de focus centraal. Ondertussen kan de leraar rondlopen en waar nodig is een bijdrage aanmoedigen of afremmen. De jury vindt dit een goed voorbeeld van hoe een creatief idee gecombineerd kan worden met bestaande ict-hardware om tot een speels maar serieus bruikbaar onderwijsproduct te komen.
www.teach32.com
Les 2.0
Wikiwijs, vakcommunities, Teleblik