Het Instituut voor Toetsontwikkeling Cito bekijkt hoe de verkoop van oefenmateriaal voor scholieren via met name Marktplaats een halt kan worden toegeroepen. Dat valt op te maken uit een brief van staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer.
Het gaat vooral om toetsen uit het leerlingvolgsysteem, een programma dat de leerkrachten inzicht geeft in de ontwikkeling van de leerlingen. Cito weet niet hoe de stukken op Marktplaats belanden. Ze horen binnen de school te blijven. Maar het instituut vermoedt dat er bijvoorbeeld bij fusies of opheffingen mogelijk wel eens iets verkeerd gaat en dat particulieren ze dan aanbieden aan ouders die hun kind extra willen voorbereiden.
Zowel de bewindsman als het Cito vindt het zorgelijk en onwenselijk. 'Wanneer een kind een schooltoets met voorkennis maakt, dan geeft het resultaat geen goed inzicht in wat het kind wel en niet beheerst', schrijft Dekker. Cito kijkt nu naar mogelijkheden om bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden te veranderen.
Niet op grote schaal
De verkoop geschiedt overigens niet op heel grote schaal: in mei stonden er vijftig Cito-producten op Marktplaats. Als het illegale kopieën zijn, kan de aanbieder juridisch worden aangepakt, want dat mag auteursrechtelijk gewoon niet. Originele stukken mogen wel worden verkocht, net als een tweedehands boek.
Kamerlid Karin Straus (VVD) wijst op wat de scholen zelf kunnen doen: 'Scholen zijn niet verplicht om de Cito-toetsen uit het leerlingvolgsysteem te gebruiken. Zij kunnen ook zelf toetsen maken of aanpassen. Het gaat er om dat gekeken wordt of een leerling iets geleerd heeft. Dat kan op vele manieren. Het blind volgen van de standaardtoets uit het leerlingvolgsysteem is er slechts één van.'