Augmented Reality in het onderwijs

redactie
16 januari 2020
1 min

Waar VR vaak de meeste aandacht krijgt, heeft AR ook toepassingen in het onderwijs. AR, of Augmented Reality geeft via een tablet of telefoon een relevante laag informatie op basis wat je door de camera van het apparaat ziet. Denk bijvoorbeeld aan een schooluitje naar een historische locatie of inspirerende animaties.

Dus anders dan bij Virtual Reality, waar het doel is om een geheel andere virtuele realiteit te ervaren, draait Augmented Reality meer om het verrijken en uitbreiden van de “echte” fysieke wereld met virtuele elementen. Een goed voorbeeld hiervan is het populaire smartphone spel “Pokémon Go”.

Door de lessen audiovisueel te maken op deze manier hebben ze meer impact dan teksten in boeken, zo blijkt uit onderzoek. Een bijkomend voordeel is dat AR wat meer toegankelijk is dan VR. Waarbij je met VR een speciale dure (en kwetsbare) bril nodig hebt, heeft AR genoeg aan een tablet of smartphone.

Wel moet erbij gezegd worden dat AR geen wondermiddel is die klassikaal onderwijs kan vervangen. Sterker nog, in sommige gevallen is de traditionele klassikale benadering beter. Ook kan het voor jonge kinderen best lastig zijn om met AR toepassingen om te gaan, wat kan leiden tot cognitieve overbelasting.

Uiteindelijk kan AR een toegevoegde waarde zijn voor het onderwijs, maar moet de manier waarop wel goed uitgevoerd worden.

Gerelateerde artikelen