Australië gaat mogelijk geschreven antwoorden in een landelijke onderwijstoets door een computer laten nakijken. De onderwijsinstantie ACARA, die belast is met de uitvoering, wil er in 2017 mee beginnen. Tests wezen uit dat de computer even goed nakeek als mensen.
Sinds 2008 wordt in Australië landelijk het National Assessment Program Literacy and Numeracy afgenomen. Het is een gestandaardiseerde toets die wordt ontwikkeld en nagekeken door de Australian Curriculum Assessment and Reporting Authority. Leerlingen in de leerjaren drie, vijf, zeven en negen volgen de toets, die prestaties in lezen, schrijven en rekenen meet. Op die manier wordt de voortgang van leerlingen gevolgd; de informatie wordt ook gebruikt voor een website waarop mensen de prestaties van scholen kunnen zien.
ACARA wil het nakijken van geschreven delen van de toets automatiseren. Die zijn ongeveer twee tot drie pagina's lang. Docenten zouden eerst duizend toetsen gedetailleerd beoordelen. Vervolgens worden de beoordelingen in de computer gestopt, die er door middel van machine learning achterkomt waar hij punten voor moet geven. ACARA-directeur Stanley Rabinowitz verklaarde tegenover de Australische nieuwssite ITnews dat de computer op grammatica, zinsbouw, vocabulaire en spelling let.
Volgens Rabinowitz waren eerdere tests met een computerbeoordelingssysteem succesvol. De scores die de computer gaf aan eerder door docenten beoordeelde toetsen, zaten binnen dezelfde marge als de scores van een tweede menselijke corrector. Daarbij was ook de distributie van de gegeven cijfers gelijk aan die van mensen.
Als het programma wordt ingevoerd, zullen niet alle toetsen door uitsluitend een computer worden nagekeken. Vijf tot tien procent van de toetsen zal worden gedubbelcheckt door menselijke correctoren. Daarnaast zullen er volgens Rabinowitz toetsen overblijven met ongebruikelijke antwoorden die beter door mensen kunnen worden bekeken. Die zou de computer automatisch kunnen herkennen, waarna er alsnog een mens naar kijkt.
ACARA hoopt dat het automatische scoringssysteem ertoe leidt dat de resultaten sneller bekend zijn. De organisatie wil de computerbeoordeling invoeren in 2017. Daartoe zijn echter nog geen definitieve plannen.