Bedrijven gaan 140 miljoen euro investeren in technisch onderwijs en het kabinet verdubbelt dat bedrag. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) gisteren bekendgemaakt.
Een jaar nadat werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties het techniekpact sloten met regionale overheden en het kabinet ''om meer slimme en vakbekwame technici te behouden en op te leiden'', komt de boel volgens Kamp goed op stoom. Sindsdien zijn bijvoorbeeld 529 beurzen gegeven aan techniekstudenten om kennis te maken met bedrijven. In de metaalbewerking komen 2.600 extra leer-werkplaatsen voor jongeren en afgelopen jaar kozen meer jongeren voor een technische studie. Het kabinet is er blij mee. Kamp en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) willen de vaart erin houden en de afspraken verder uitbouwen.
''Nederland moet voorop blijven lopen in technologische ontwikkelingen. Alleen dan kunnen we helpen de mondiale vraagstukken op te lossen. Of het nu om de waterbeheersing in de delta's gaat, de voedselvoorziening of de transitie naar duurzame energie. Slimme en vakbekwame technici zijn daarvoor onmisbaar'', vindt Kamp.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Bussemaker vindt het zorgen voor voldoende goede technisch opgeleide jongeren een ''gedeelde verantwoordelijkheid die vraagt om gezamenlijke investeringen'' van onderwijs, ondernemers en overheid. ''De bereidheid om dat samen te doen zien we bijvoorbeeld terug in de animo voor het regionale investeringsfonds. Daarnaast zien we dat steeds meer leerlingen en studenten kiezen voor techniekonderwijs'', aldus Bussemaker.
Bron: Nu.nl