Digitaal burgerschap begint steeds belangrijker te worden in het onderwijs. Op het ROC Friese Poort besteden ze hier aandacht aan in het practoraat Brede Vorming, waarin digitale context onder de loep wordt genomen.
Het mbo is een werkplaats voor brede vorming en stopt niet bij de muren van de school. In het practoraat Brede Vorming van ROC Friese Poort gaat het over burgerschap in de breedste zin: de digitale context wordt hierin meegenomen. Practor Koen Vos legt uit hoe docenten met studenten kunnen werken aan persoons- en identiteitsvorming in de on- en offline wereld.
Wat betekent Brede Vorming volgens het practoraat?
“De focus in het mbo ligt in veel gevallen op vakmanschap, op het leren van vaardigheden en het opdoen van kennis voor je vak. Toch blijkt dit niet genoeg voor studenten om antwoord te vinden op belangrijke identiteitsvragen als ‘Wie ben ik en hoe wil ik zijn; thuis, tijdens werk en in de maatschappij?’ Dit vraagt inzicht in je gedrag, overtuigingen, empathie, zelfkennis en zelfbeheersing.
“Mensen zijn onderdeel van een bredere gemeenschap. Als samenleving verlangen we van jongeren dat ze authentiek zijn en autonoom, maar we zeggen niet hoe ze dat kunnen bereiken. Brede Vorming gaat daar meer op in: wie is de mens achter het beroep dat hij uitoefent? En wie is de persoon achter die zelfstandige burger in de maatschappij, zowel offline als online?
“Dit is wellicht de grootste opgave van het mbo de komende jaren. Dit komt omdat een student in verschillende levenssferen leeft: privé, privaat, publiek en politiek. Het lijkt me geen grote schok om er nog een levenssfeer aan toe te voegen: de digitale levenssfeer. Het gaat voortdurend om afstemming met jezelf ten opzichte van de online omgeving.
Meer informatie kun je vinden in het artikel op Kennisnet.nl.