Een Edublogger deelt, zo weet je wat er speelt.

redactie
14 juli 2016
3 min

Inmiddels staat de teller van zichzelf aangemelde Edubloggers [mensen die schrijven over onderwijs] op 326 Bloggers. De onderwerpen en thema’s waarover zij schrijven zijn heel divers bijvoorbeeld over onderwijsmodellen, nuttige apps en tools om in je les te gebruiken, reflectie, studie, onderzoek, klassenblogs en opinieblogs.Een overzicht van Bloggers en thema’s is dus moeilijk te maken.

Een overzicht op schoolsoort:
66 po Bloggers
51  vo Bloggers
18 mbo Bloggers
22 hbo Bloggers
 2 so Bloggers

De overige Blogs vallen niet onder een schoolsoort maar zijn bestemd voor iedereen die ‘iets’ met onderwijs heeft. Ook vallen de weblogs waarop meerdere mensen schrijven daaronder [zogenaamde Groepsblogs].

Het vinden van blogs die aansluiten bij jouw interesse?
Willem Karssenberg houdt de online lijsten van de Edubloggers bij. Deze worden daarna met een RSS feed [daarover later meer] doorgeplaatst naar edubloggers.nl waar de laatste blogposts van alle blogs te lezen zijn. Je ziet daar een samenvatting van de laatste berichten en als je doorklikt. Je kunt dus gewoon een keer in de week eens daar kijken of er iets van jouw gading bij zit. Maar op het online formulier is ook een willekeurige selectie van alle Edubloggers te vinden. Er wordt dus random een aantal blogs weergegeven. Dat vooral mooi omdat lang niet alle blogs even bekend zijn en veel lezers hebben. Willem heeft op trendmatcher.nl/2015/12/15-willekeurige-edublogs-als-widget.html beschreven hoe je een willekeurige lijst Edubloggers op je eigen website plaatst …denk aan intranet van school.

Op de hoogte blijven van de laatste posts?
Hoe kun je nu bijblijven zonder telkens op die website of een weblog te klikken?
Dat kan door je te abonneren op de RSS feed van de website zelf.
Ken je dit icoon?

Dat staat voor een RSS feed, Really Simple Syndication
Eigenlijk is RSS nooit echt doorgebroken en ook Google heeft weinig vertrouwen in de toekomst van RSS. RSS is een open webstandaard en wordt door de meeste sites gebruikt om de laatste inhoud [aanpassingen] te distribueren, Maar zoals gezegd is het volgen van rss-feeds is bij het grote publiek nooit echt aangeslagen.  Wanneer je Google Chrome vaak gebruikt kun je een zogenaamde addon in je Browser opnemen en je zo abonneren op RSS feeds.

Abonneren
Je kunt je op veel weblogs abonneren en als er een nieuwe post staat krijg je een mail. Soms staat daar de hele blogpost al in, soms is het een samenvatting van de post.

Waarom zou je weblogs volgen?
Mensen die over onderwijs schrijven doen dat om veel verschillende redenen. De een vind het fijn om te bloggen over opgedane kennis en dat te delen. Andere Bloggers schrijven om te reflecteren op hun dagelijkse bezigheden. Ook zijn er blogs die over onderzoek schrijven of juist onderzoek aan de kaak stellen. Je ziet dat er heel veel uiteenlopende redenen zijn. Misschien zet het lezen van weblogs jou ook aan tot het starten van een weblog.

Waarom zou je het niet eens zelf gaan proberen?
De meeste schoolwebsites zijn best saai en statisch. Het zou veel leuker zijn als er daar regelmatig geblogd zou worden. Allereerst zouden leraren en directies er een kijkje achter de schermen kunnen geven. Ook zou het leuker zijn om een verslag van een evenement of een feest niet alleen door middel van foto’s maar ook met een tekstueel verslag te verrijken.
Wat dacht je van een weblog rond het schoolkamp? Wanneer de leerlingen daar dagelijks verslag doen van de activiteiten weten ouders wat er allemaal gebeurd is en kunnen de mobiele telefoons in de tas blijven.
Sowieso is het bijhouden van een weblog door leerlingen prima voor de taalvaardigheid en het vergroten van de mediawijsheid.

Wil je zelf aan de slag en weet je niet hoe dat moet aanpakken, bestel dan het boekje Bloggen als een Pro in 60 minuten. Dit is ook een van de te winnen prijzen ter ere van de 150e Vives Magazine.
managementboek.nl/boek/9789461260482/bloggen-als-een-pro-elja-daae

Gerelateerde artikelen