Melle Lelieveld, Business Manager bij Winvision
Je hebt van die mensen. Die ken je al voordat je ze echt kent. Je weet van een afstandje wat voor types het zijn en wat je aan hem of haar hebt. Sympathieke vogel – betrouwbaar, handig maar ook iemand die maar een kunstje kan. Totdat je diegene echt leert kennen. En dan blijkt dat hij of zij veel veelzijdiger, slimmer, handiger, moderner en interessanter is dan je dacht. Ja, als je dat had geweten, had je wel eerder toenadering gezocht.
Het is een beetje de reactie die ik zie bij veel onderwijsinstellingen als het over het Azure platform van Microsoft gaat. Die vinden Azure handig als je richting de cloud gaat bewegen en data en servers niet meer (volledig) zelf wilt huisvesten in een eigen datacenter. Die weten vaak dat het een solide infrastructure-as-a-service is, waardoor je kosten kunt besparen op onderhoud en beheer. Maar verder kennen ze Azure nauwelijks. Laat ik de voormalige Ombuds- en Vakantieman Frits Bom citeren: ‘Er is meer. Er is heel veel meer’.
Praktische diensten zonder gedoe
Behalve Infrastructure-as-a-Service is Azure vooral een Platform-as-a-Service. Voor onderwijsinstellingen zijn er veel praktische diensten beschikbaar die kunnen ondersteunen bij de activiteiten van vandaag en de uitdagingen van morgen. Het biedt bijvoorbeeld een schaalbaar datawarehouse en platform voor business intelligence om data uit systemen en IoT-toepassingen te monitoren en analyseren. En ook de basis voor ERP en Student Lifecycle Management. Of een Service Bus (Messaging-as-a-Service) om zonder gedoe verschillende toepassingen en diensten te koppelen. En een makkelijk toegankelijke toepassing voor Machine Learning en Artificial Intelligence, die bijvoorbeeld ingezet kan worden voor slim gebouwenbeheer, het voorkomen van verzuim en schooluitval.
Gratis busreis met dekbeddendemonstratie
Voor onderwijsinstellingen houden wij geregeld gratis workshops om de mogelijkheden en praktische toepassingen van het Azure platform te laten zien. De meest gehoorde opmerking is dan: “We dachten dat we Azure kenden, maar er ging toch een wereld voor ons open.” De workshop is ook vooral bedoeld als eyeopener. Niet als gratis busreis met halverwege een dwingende demonstratie van dekbedden of multifunctionele pannen.
Ik wil onderwijsorganisaties vooral laten zien dat je het platform pas kent als je het echt kent. Het is jammer als je Azure alleen benut als cloud-infrastructuur. Dat is als een Zwitsers zakmes kopen uitsluitend vanwege het scherpe lemmet. Dat heeft het inderdaad, maar het heeft ook een schroevendraaier, een schaar, een vijl, pincet, tang en blikopener. Je hoeft niet meer allerlei losse apparaten te kopen, die aan elkaar vast te knopen en bij je te dragen. Dat is erg handig en scheelt enorm veel gedoe en tijd. Tijd die je in het onderwijs veel beter kunt besteden.